Neil Young řekl dost! Kvůli podcastům proti vakcínám mizí ze Spotify!

Neil Young

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. ledna 2022 13:39

Z katalogu největší hudební streamovací platformy Spotify ve středu zmizela hudba legendárního folkrockového písničkáře Neila Younga.

Stalo se tak na žádost Younga, který na začátku týdne vyjádřil nespokojenost s tím, že Spotify dává výsadní prostor autorovi podcastů Joeovi Roganovi, který podle zpěváka šíří nebezpečné dezinformace o údajné nebezpečnosti vakcín proti covidu-19. Na kauzu upozornil list The Wall Street Journal.

Young v pondělí na krátkou chvíli vyvěsil na svou internetovou stránku otevřený dopis, v němž žádal svého manažera a nahrávací společnost Warner Music Group o stažení svých skladeb ze Spotify na protest proti tomu, že hostí Roganův podcast.

"Dělám to kvůli tomu, že Spotify šíří nepravdivé informace o vakcínách - čímž potenciálně způsobuje úmrtí těch, kteří věří dezinformacím, jež šíří. (...) Mohou mít Rogana nebo Younga. Ne oba," psalo se podle časopisu Rolling Stone v dopise, který z webové stránky poměrně rychle zmizel.

Rogan nahrává podcast nazvaný The Joe Rogan Experience již od roku 2009 a zve si do něj podnikatele, vědce, herce či hudebníky, s nimiž vede několikahodinové rozhovory v uvolněné atmosféře. Každá epizoda má obvykle mnoho milionů posluchačů. Firma Spotify v roce 2020 uzavřela s Roganem kontrakt v odhadované hodnotě kolem 100 milionů dolarů (2,18 miliardy korun), podle nějž jeho podcast distribuuje výlučně na svojí platformě.

Rogan začal v poslední době vystupovat negativně proti covidovým vakcínám, loni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se podle něj neměli nechat očkovat. V pořadu rovněž propagoval přípravek pro zvířata proti parazitům ivermektin při léčbě covidu-19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace (WHO).

V prosinci pak vzbudil odpor řady lékařů a vědců tím, že si pozval jako hosta vědce Roberta Maloneho. Ten ke konci 80. let minulého století stál u zrodu technologie, která po dalších mnoha letech výzkumu vedla k vývoji dnešních vakcín typu mRNA, jakými jsou preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Nyní však tvrdí, že jeho přínosy nejsou dostatečně uznávány a že byl "vymazán z historie". V rozporu s vědeckými poznatky často tvrdí, že vakcíny ve skutečnosti zhoršují průběh covidu-19. V poslední době se stal oblíbeným hostem pravicově konzervativních moderátorů a účastní se demonstrací odpůrců očkování.

"S odhadovanými 11 miliony posluchači každé epizody je Joe Rogan Experience vysílaný na Spotify největším světovým podcastem a má ohromný vliv. Zodpovědností Spotify je mírnit šíření dezinformací na své platformě," napsal Young ve svém dopise.

"Zavedli jsme podrobná opatření týkající se obsahu a odstranili jsme přes 20.000 epizod podcastů souvisejících s covidem od začátku pandemie," uvedl ve středu ve vyjádření Spotify. "Litujeme Neilova rozhodnutí odstranit svou hudbu ze Spotify, ale doufáme, že ho brzy přivítáme zpět," pokračovala firma.

Spotify je s asi 381 miliony uživateli největší hudební streamovací platforma na světě a Roganův pořad je na ní již dva roky nejpopulárnějším podcastem, napsal server stanice NPR.

Témata: Neil Young