Meat Loaf (†74): Jak se syn policisty stal světovou rockstar a kde vzal svou přezdívku?

Meat Loaf

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. ledna 2022 19:52

Americký zpěvák Meat Loaf, který zemřel ve čtvrtek ve věku 74 let, byl jednou z ikon současné rockové scény, pověstný byl svou robustní postavou, hřmotným hlasem a okázalými vystoupeními. Jeho album Bat Out of Hell z roku 1977 patří dodnes k nejprodávanějším v americké historii.

Hudebník, který se narodil jako Michael Lee Aday, celkově prodal přes 100 milionů desek. Hrál také ve filmech, například ve slavném Klubu rváčů Davida Finchera nebo v kultovním muzikálu Rocky Horror Picture Show. Potýkal se s množstvím zdravotních problémů, několikrát zkolaboval na pódiu.

Album Bat Out of Hell, kterého se prodalo 43 milionů kusů, bylo prvním a nejúspěšnějším z trilogie "pekelných" alb Meat Loafa. Dostalo se i do Guinnessovy knihy rekordů: v britské hitparádě se drželo přes 470 týdnů. "Dvojkou" Bat Out Of Hell II: Back Into Hell se Meat Loaf v roce 1993 postaral o vzrušující návrat na hudební scénu a opanoval jím hudební žebříčky. Vzešel z něj obrovský hit I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That), který byl pět týdnů v čele americké hitparády a zpěvák za něj získal Grammy. A v roce 2006 přidal Meat Loaf do třetice album Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose.

Přezdívku Meat Loaf (Sekaná) získal Aday už na střední škole kvůli své robustní postavě. Narodil se 27. září 1947 v texaském Dallasu v rodině bývalého policisty, jeho matka zpívala v gospelovém kvartetu. Po střední škole odešel do Los Angeles, kde založil kapelu Meat Loaf Soul, kterou později přejmenoval na Popcorn Blizzard a Floating Circus. A také vystupoval v muzikálech.

Po ohromujícím úspěchu alba Bat Out of Hell se stal Meat Loaf hvězdou, jeho hudební styl v mnohém připomínal Bruce Springsteena. V 80. letech vydal desky Dead Ringer, Midnight at the Lost and Found a Bad Attitude, které nebyly tak komerčně úspěšné. Větší ohlas zaznamenalo album Welcome to the Neighborhood z roku 1995. Poslední, dvanácté studiové album pod názvem Braver Than We Are vydal v roce 2016.

Na stříbrném plátně debutoval Meat Loaf v roce 1975 v kultovním hororovém muzikálu Rocky Horror Picture Show, společně se Susan Sarandonovou a Timem Currym. Objevil se také ve slavné adaptaci románu Chucka Palahniuka Klub rváčů režiséra Davida Finchera z roku 1999 nebo v komedii Štvanci z roku 1986. K dalším snímkům patřily Léto v Alabamě, Max a Kevin nebo Waynův svět. Celkem se Meat Loaf objevil ve více než 50 filmech a televizních inscenacích. Ještě v roce 2017 si zahrál v seriálu Ghost Wars.

Meat Loafa, mezi jehož hity patřila i téměř desetiminutová skladba Paradise by the Dashboard Light, léta sužovaly zdravotní problémy. Trpěl takzvaným Wolff-Parkinson-Whiteovým syndromem. V roce 2003 zkolaboval při koncertu v Londýně, byl převezen do nemocnice, kde se podrobil dvouhodinovému kardiochirurgickému zákroku. V roce 2008 musel přerušit evropské turné poté, co mu lékaři na jedné hlasivce objevili cystu. A na pódiu zkolaboval i v roce 2016.

Témata: Meat Loaf