Princ Harry bojuje s britskou vládou! Chce zpět některé královské výhody!

Princ Harry 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. ledna 2022 21:20

Britský princ Harry požádal o soudní přezkum rozhodnutí vlády, podle níž nemá na britské půdě nárok na policejní ochranu, ani když si výlohy na ni bude hradit sám. S odvoláním na Harryho právního zástupce o tom dnes informovala agentura Reuters.

Princ Harry je vnuk současné britské panovnice Alžběty II. On a jeho manželka Meghan Markleová se vzdali své oficiální role v královské rodině a odstěhovali se do Spojených států, odkud Meghan pochází. Pár od té doby spoléhá na svůj soukromý bezpečnostní tým, který ale nemá v zahraničí dostatečné pravomoci a také nemůže získat přístup k britským tajným informacím. Podle právních zástupců proto nemá Harry při návštěvě Británie zajištěnou takovou úroveň ochrany, jakou potřebuje.

"Vzhledem k nedostatečné ochraně se princ Harry se svou rodinou nemůže vracet domů," uvádí se v prohlášení. V něm je také zmíněn incident z loňského července, kdy byla kvůli chybějící policejní ochraně při odchodu z charitativní akce princova bezpečnost údajně ohrožena. Agentura Reuters připomněla, že Harryho matka princezna Diana zemřela při automobilové nehodě v roce 1997, když se snažila uniknout paparazziům. Podle princových právníků vláda již odmítla dvě nabídky, že si Harry za policejní ochranu v Británii zaplatí.

Harry podle prohlášení požádal o soudní přezkoumání vládního rozhodnutí v září loňského roku. Jeho právníci nyní tuto informaci oficiálně zveřejnili, protože unikla do britského tisku. "Británie bude vždy domovem prince Harryho a také zemí, kde chce, aby se jeho manželka a děti cítily bezpečně," zdůrazňuje se v komuniké.

Témata: Princ Harry