Vykopnutý Novak Djoković: Australský premiér poděkoval soudům, Vučič státní zástupce obvinil!

Novak Djokovič. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. ledna 2022 12:20

Srbský prezident Aleksandar Vučič označil situaci kolem Novaka Djokoviče, kterému v Austrálii zrušili vízum a deportovali, za hon na čarodějnice.

Djokovič byl před deseti dny zadržen na letišti, poté propuštěn, ale vízum mu znovu odebral ministr pro imigraci. Dnes soud jednomyslně toto rozhodnutí potvrdil a Djokovič musí odletět.

Na Djokovičovu obranu celou dobu vystupovali srbští politici a prezident Vučič po dnešním verdiktu opět zkritizoval australské úřady. "Je nepřijatelné, aby s nejlepším tenistou takhle zacházeli deset, jedenáct dní a pak mu jedenáctý den řekli to samé co na začátku. Řekl jsem Novakovi, že už se nemůžu dočkat, až se vrátí do své země, kde je vždy vítán," uvedl Vučič.

Australské státní zástupce obvinil ze lži. "V nesmyslném soudním sporu bylo vidět, jak obžaloba lže. Tvrdí, že v Srbsku je méně než 50 procent očkovaných lidí, ale oficiálně je to 58 procent. To je více než v mnoha jiných evropských zemích. To byl nesmyslný argument," řekl srbský prezident. "Myslí si, že Djokoviče ponížili, ale ponížili jen sami sebe. On se může vrátit domů a podívat se všem zpříma do očí."

Srbská premiérka Ana Brnabičová označila verdikt soudu za skandální. "Ukázalo se, jak v některých zemích funguje nebo spíš nefunguje právní stát."

Rozhodnutí soudu naopak přivítal australský premiér Scott Morrison. "Děkuji soudu za pohotovost a trpělivost, který se všemi účastníky měl. Teď je na čase věnovat se Australian Open a tenisu," prohlásil.

Témata: Novak Djoković Aleksandr (srbský premiér) Vučič