Otřes v královském paláci! Princ Andrew vrátil všechny tituly!

Princ Andrew, vévoda z Yorku, autor: Roosewelt Pinheiro/ABr

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. ledna 2022 18:59

Britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a královské záštity panovnici Alžbětě II., oznámil dnes Buckinghamský palác na twitteru. Vévoda z Yorku ve středu neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze strany Virginie Giuffreové, která jej viní ze sexuálního napadení.

"Vévoda z Yorku s královniným souhlasem odevzdal své vojenské tituly a královské záštity. Vévoda z Yorku se i nadále nebude účastnit veřejných aktivit a v tomto případě se hájí jako soukromá osoba," napsal palác v prohlášení. O jaký případ se jedná, neupřesnil.

Královský zdroj agentuře Reuters řekl, že Andrew již nebude při žádných oficiálních akcích používat titul "Jeho královská Výsost" a jeho role připadnou dalším členům královské rodiny.

Jedenašedesátiletý Andrew, královnin druhorozený syn, je součástí kauzy týkající se amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, s nímž se přátelil. Epstein byl v roce 2019 nalezen mrtvý v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces. Podle vyšetřování spáchal sebevraždu. Po jeho smrti se pozornost amerických úřadů obrátila k jeho dlouholeté britské spolupracovnici Ghislaine Maxwellové, která byla v prosinci uznána vinnou ze sexuálních zločinů.

Giuffreová vévodu z Yorku viní ze sexuálního napadení před 20 lety, když byla nezletilá. Princ veškerá obvinění odmítá. Jeho právníci původně požadovali odmítnutí žaloby s odvoláním na dohodu, kterou Epstein uzavřel s Giuffreovou v roce 2009. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí zaplatil 500.000 dolarů (skoro 11 milionů korun). Podle princova týmu dohoda zahrnuje pasáž, která v této věci vylučuje stíhání dalších osob.

Newyorský soudce Lewis Kaplan však odmítl, že by princ Andrew patřil mezi strany zmíněného urovnání a případnému procesu tak dal zelenou.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty)