Psal pro ní Mick Jagger i Nick Cave. Zpěvačka Marianne Faithfull se málem otrávila alkoholem!

Marianne Faithfull

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. prosince 2021 17:22

Legendární britská zpěvačka a herečka Marianne Faithfullová se narodila 29. prosince 1946. Femme fatale 60. let, která svého času tvořila jeden z prominentních uměleckých párů s Mickem Jaggerem, se během let vypracovala ve velmi osobitou interpretku. Píšou pro ni takové osobnosti jako Nick Cave, Roger Waters, Brian Eno či PJ Harveyová.

Z jejího prvního singlu As Tears Go By, napsaného Jaggerem a Keithem Richardsem z Rolling Stones, se okamžitě stal hit. V roce 1969 Faithfullová téměř zemřela po požití množství alkoholu s barbituráty. Když se probrala z kómatu, procházely jí hlavou vize, které pak zpracovala do textu balady Sister Morphine. Rolling Stones ji posléze natočili na své album Sticky Fingers.

Londýnská rodačka Faithfullová, proslulá svým chraplavým hlasem, nazpívala mimo jiné písně Kurta Weilla, interpretovala Toma Waitse, mnoho meziválečných jazzových a muzikálových šlágrů, ale i původní tvorbu. Mezi její nejvíce oceňovaná alba patří post-punkové Broken English (1979), Strange Weather (1987), 20th Century Blues (1997), Kissin' Time (2002) a Before The Poison (2004). Zahrála si také v divadle a ve filmu.

Zpěvačka, která má za sebou divoká léta s drogami, depresemi, pokusy o sebevraždu i boj s rakovinou prsu, v Česku koncertovala několikrát. Naposledy v říjnu 2015 v pražské Arše v rámci 50th Anniversary World Tour, kdy představila i nové album Give My Love to London. V roce 2007 byla hvězdou festivalu Colours of Ostrava.

Témata: Marianne Faithfull