Chtěli zabít královnu Alžbětu? Ozbrojený muž plánoval útok!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. prosince 2021 9:30

Britská policie vyšetřuje možnou souvislost mezi sobotním incidentem v areálu hradu Windsor a publikovaným videem, na němž maskovaná osoba s kuší v ruce mluví o plánu zavraždit britskou královnu Alžbětu II.

V sobotu bezpečnostní složky u hradu západně od Londýna zadržely 19letého muže, který byl podle britských médií vyzbrojen kuší.

Podle listu The Sun, který zmíněné video zveřejnil, je autorem znepokojivého vzkazu právě zadržený mladík. Klip byl údajně odeslán kamarádům z jeho účtu v aplikaci Snapchat těsně před jeho zatčením.

Ve videu osoba oblečená v černém a s maskou na obličeji říká, že hodlá "zavraždit Alžbětu". Záměr přitom prezentuje jako akt pomsty.

Policie ihned nepotvrdila, že autorem videa je muž, který je aktuálně zadržován na základě zákona o duševním zdraví. Vyšetřovatelé podle prohlášení "hodnotili obsah videa", uvádí zpravodajský web BBC. Buckinghamský palác vývoj odmítl komentovat.

Britská královna byla na hradě Windsor, když v sobotu ráno mladý narušitel přelezl plot a vnikl do areálu. Muž se nedostal do žádné z budov a Alžbětě ani žádnému jinému členovi královské rodiny se nic nestalo.

Témata: Královna Alžběta II.