Paul van Dyk: Jak se světoznámý hudebník dostal od pádu Berlínské zdi přes Batmana do politiky?

Paul Van Dyk

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. prosince 2021 17:08

Německý hudebník Paul van Dyk je jedním z nejlepších světových dýdžejů trance, což je melodický styl elektronické taneční hudby. Jeho turné napříč všemi kontinenty bývala před pandemií koronaviru pravidelně vyprodána, a to i díky jeho úspěšné producentské kariéře.

Van Dyke spolupracoval s hvězdami jakými jsou Depeche Mode či Justin Timberlake. Dýdžej proslul i tím, že se kromě hudebních aktivit věnuje politice a sociální sféře. Podporuje třeba dětské charitativní projekty v Indii a spolupracuje s německým červeným křížem. A nedávno se zapojil i do politiky.

Narodil se jako Matthias Paul v malém východoněmeckém městě Eisenhüttenstadt ležícím na hranicích s Polskem, vyrůstal ale ve 120 kilometrů vzdáleném Berlíně, tedy jeho východní části. Dětství strávil době, kdy v Německé demokratické republice neexistovala téměř žádná klubová scéna.

Díky západním televizním kanálům ale sledoval hudbu za železnou oponou, vyrůstal na hudbě kapel New Order a The Smiths. Později si začal kupovat desky, doma je míchal na dvou laciných gramofonech a nahrával pro kamarády mixy. Po pádu Berlínské zdi v roce 1989 se v Německu začala rozrůstat techno kultura, ale Paul chtěl tuto energickou hudbu něčím oživit.

Časem začal vystupovat v klubu Tresor a poprvé se proslavil v roce 1994, kdy hrál v dalším klubu E-Werk a také vydal své debutové album 45 RPM (v překladu 45 otáček za minutu, používaných u vinylových desek). Prodeje jeho desek se nyní počítají na miliony, návštěvy jeho vystoupení se počítají v desetitisících, někde ale hraje pro ještě větší publikum - hrál třeba ve finále berlínské Love Parade pro milion roztančených lidí. 

Paul van Dyk má na kontě i řadu hudebních cen včetně 2008 Grammy za soundtrack k batmanovskému Temnému rytíři. Vždy se také společensky angažoval, letos na jaře pak vstoupil do liberální Svobodné demokratické strany (FDP). 

Témata: Dyk Paul van