Billie Eilish slaví teprve 20. narozeniny! Kdo je megastar, kterou zná celý svět?

Billie Eilish 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. prosince 2021 19:29

Americká zpěvačka Billie Eilish je jednou z největších hvězd současné světové hudební scény a to dnes slaví teprve dvacetiny. Své fanoušky přitahuje dramatickým výrazem, barvou hlasu, osobitým přednesem, extravagantním zjevem a temnými texty i životním příběhem.

Eilish vydala zatím dvě sólové desky a nazpívala také píseň k zatím poslední bondovce Není čas zemřít (No Time to Die). Loni také ještě jako osmnáctiletá ovládla udílení amerických hudebních cen Grammy, když zvítězila ve všech hlavních kategoriích.

Billie Eilish se narodila 18. prosince 2001 v Los Angeles jako Billie Eilish Pirate Bairdová O'Connellová. Je dcerou herečky Maggie Bairdové a herce Patricka O'Connella. Má převážně irské a skotské předky. V dětství jí byl diagnostikován Tourettovův syndrom, který se projevuje zvukovými a pohybovými tiky. Je veganka, nepije alkohol a říká, že nikdy nebrala drogy.

Zpívat začala v dětském sboru. Průlomový singl Ocean Eyes, který pro ni napsal její bratr Finneas, zveřejnila v roce 2015. Své debutové album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vydala na jaře 2019 a v dubnu se stala nejmladší sólovou interpretkou, která se v britském žebříčku alb dostala na první příčku. Na hudebním festivalu v anglickém Glastonbury proto v červnu téhož roku vystupovala na druhém největším pódiu, přestože se její koncert měl původně odehrát před menším publikem. V roce 2019 získala cenu za nejlepšího nového umělce a vyhrála v kategorii alternativního rocku při udílení hudebních cen American Music Awards (AMA).

Na konci loňského ledna ovládla udílení amerických hudebních cen Grammy. Zvítězila ve všech čtyřech hlavních kategoriích: cenu si odnesla za nejlepší album roku, nejlepší píseň, nejlepší nahrávku i za objev roku. Cena za nejlepší album Eilish dostala i do Guinnessovy knihy rekordů jako nejmladší držitelka tohoto ocenění.

O měsíc později zveřejnila píseň k novému filmu o agentu Jamesi Bondovi. Skladba nese stejné jméno jako název bondovky - Není čas zemřít (No Time to Die) a píseň Eilish složila se svým bratrem Finneasem. I díky této písni se opět dostala do knihy rekordů, tentokrát jako nejmladší interpretka titulní písně kultovní filmové sérii.

Letos vydala své druhé studiové album Happier Than Ever, se kterým je jednou z favoritek cen Grammy, které se budou udílet koncem ledna. Nominována je v celkem sedmi kategoriích. Jeden ze singlů z alba Your Power (Tvoje moc) popsala jako "otevřený dopis lidem, kteří zneužívají, hlavně mužům". Vyjádřila přání, aby se lidé nesnažili dopídit, o kom píseň je, ale aby si z písně odnesli obecnější vzkaz. "Opravdu to není o jednom člověku. Možná si řeknete: 'Je to tím, že je v hudebním průmyslu.' Ne, kámo. Je to všude. Neznám jedinou holku nebo ženu, která neměla divnou zkušenost nebo opravdu špatnou zkušenost," řekla držitelka celkem sedmi cen Grammy.

V roce 2019 vystoupila v Česku, její koncert se měl podle původního plánu odehrát v pražském Fóru Karlín a vstupenky se podle organizátorů vyprodaly během pouhých čtyř minut. Pořadatelé proto koncert přesunuli do pražské O2 areny, kterou také vyprodala.

Témata: Billie Eilish