Svatba v královské rodině otřásla Británií!

Fotografie vévody z Windsoru a někdejšího krále Eduarda VIII., na kterých zdvihá ruku k nacistickému pozdravu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. prosince 2021 20:40

Jako o otřesu základů britské monarchie se mluví o události, kterou Velká Británie žila koncem roku 1936. Král Eduard VIII. se totiž zamiloval do rozvedené Američanky Wallis Simpsonové. A aby se s ní mohl oženit, vzdal se 10. prosince 1936 britské koruny. Jako jediný britský panovník v historii sám opustil trůn. Na trůnu ho poté vystřídal jeho mladší bratr princ Albert, otec současné královny Alžbety II., který po korunovaci přijal jméno Jiří VI.

Eduard VIII. se králem stal v lednu 1936 po smrti svého otce Jiřího V. Ještě jako princ z Walesu se seznámil s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou a vztahu se nehodlal vzdát ani poté, co stanul v čele britského impéria a tím i v čele anglikánské církve.

Simpsonová se podruhé rozvedla a s již bývalým králem se vzali v červnu 1937. Příliš šťastný život jim to ale nepřineslo. Po odmítání britskou královskou aristokracií začala dvojice sympatizovat s hitlerovským Německem.

V říjnu 1937 už jako vévoda a vévodkyně z Windsoru navštívili tuto zemi a setkali se s Adolfem Hitlerem. Řada historiků spekuluje i o tom, že Eduard měl v případě německého obsazení ostrovního království znovu usednout na trůn. Nakonec skončil jako bahamský guvernér, kterým byl až do roku 1945. Po válce se vrátil do Evropy, zemřel 28. května 1972 v Paříži.

Témata: královská rodina (gbr) Král Eduard VIII.