Zlatý míč získal Lionel Messi! Přepisuje historii!

Lionel Messi 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. listopadu 2021 11:50

Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa získal posedmé Lionel Messi. Argentinský útočník Paris St. Germain vylepšil vlastní rekord v anketě magazínu France Football. Druhé místo obsadil polský kanonýr Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov, třetí skončil italský záložník Jorginho z Chelsea.

Čtyřiatřicetiletý Messi navázal na své triumfy za roky 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2019. Držitel prestižního ocenění byl vyhlášen na galavečeru v Paříži po dvouleté pauze. Loni kvůli pandemii koronaviru Zlatý míč udělen nebyl.

Messi v létě dovedl Argentinu jako kapitán k triumfu na Copě América a dočkal se premiérové trofeje v reprezentačním A-týmu. Před srpnovým přestupem z Barcelony do PSG pomohl Kataláncům vyhrát Španělský pohár. Rodák z Rosaria v letošním roce celkem zaznamenal 41 gólů a 17 asistencí v 56 soutěžních zápasech.

"Je neuvěřitelné, že jsem tady znovu. Před dvěma lety jsem myslel, že už je to naposledy. Klíčem bylo vítězství na Copě América," řekl Messi na pódiu, kde také zmáčknul tlačítko, které na jeho počest rozsvítilo Eiffelovu věž.

Na základě hlasování novinářů z celého světa Messi získal 613 bodů, Lewandowski 580 bodů a Jorginho, jenž s Itálii slavil zlato na Euru a s Chelsea triumfoval v Lize mistrů, dostal 460 bodů.

Messi při svém projevu ocenil stříbrného Lewandowského, který převzal alespoň trofej pro nejlepšího útočníka roku. "Každý ví a všichni se shodneme na tom, že loni jsi měl vyhrát. Doufám, že ti dají Zlatý míč 2020," prohlásil fotbalista Paris St. Germain.

Historicky nejlepší střelec argentinského národního týmu i Barcelony se ještě víc vzdálil portugalskému rivalovi Cristianu Ronaldovi, který získal Zlatý míč pětkrát, naposledy před čtyřmi lety. Útočník Manchesteru United v pořadí za letošní rok skončil na šesté příčce. Šestatřicetiletý Ronaldo v pařížském Théâtre du Châtelet chyběl.

Témata: Lionel Messi