Freddie Mercury zemřel před 30 lety: Modlou je dodnes! Co stále ví jen jediná osoba?

Freddie Mercury během Live Aid 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. listopadu 2021 16:56

Hudební svět si dnes připomíná jednoho opravdu výjimečného rockera, jemuž se způsob života s hudbou spojený tak trochu vymstil. Nejde o nikoho jiného než o legendárního Freddieho Mercuryho (†45).

24. listopadu 1991 frontman britské rockové kapely Queen naposledy vydechl. O pouhý den dříve se svět dozvěděl, že jej trápí zdravotní potíže, o čemž se v médiích ostatně spekulovalo již mnoho měsíců. Konkrétně šlo o nemoc AIDS.

Mercury, vlastním jménem Farrokh Bulsara, se diagnózu dozvěděl na jaře roku 1987. V posledních dnech svého života byl opravdu zesláblý. Jedno ze svědectví hovoří o tom, jak jej při poslední prohlídce domu museli přenášet přes schody a podpírat při chůzi. 

Slavný zpěvák byl sice homosexuálem, ale za lásku svého života považoval ženu, Mary Austinovou. Ta má být údajně jedinou osobou, která zná místo jeho posledního odpočinku. Tajemství si hodlá vzít s sebou do hrobu.

Právě jí Mercury odkázal většinu svého majetku včetně rezidence v londýnském Kensingtonu. Kromě řádného smutečního obřadu se po Freddieho smrti konala i oslava jeho života.

Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness se odehrál v dubnu 1992 na původním stadionu v londýnském Wembley, kam dorazilo 72 tisíc fanoušků. Queen si tehdy pozvali hvězdné hosty jako Davida Bowieho nebo Eltona Johna, aby se ujali jeho partů. Byla to důstojná rozlučka se zpěvákem, na kterého lidé dodnes nezapomněli. 

Témata: Freddie Mercury skupina Queen