Miro Žbirka a David Žbirka: Tenhle společný projekt slavil obrovský úspěch!

Miro Žbirka 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. listopadu 2021 21:23

Miro Žbirka, který patřil k nejvýraznějším představitelům československé populární hudby, v roce 2018 po nahrání desky Double Album v legendárním studiu Abbey Road slavil úspěchy s videoklipem k písni Dievča (na lásku nie čas). Jde o společný projekt jeho se synem.

Za dva měsíce ho vidělo téměř tři čtvrtě milionu lidí. Za klipem stojí jako režisér Žbirkův syn David, který do klubu v londýnském East Endu pozval spolužáky z katedry Art & Fashion Middlesex University.

Ve spolupráci s Universal Music vznikla také nahrávka Modrý album, která pro Žbirku před 20 lety znamenala návrat na pódia díky úspěchu skladby Co bolí, to přebolí. Následovaly desky Dúhy, Empatia a Miro.

V roce 1982 se stal Žbirka prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta. Dramaturgie televize Nova, která vysílá 19. listopadu předávání letošních Českých slavíků, v současné době řeší, jakým způsobem do přenosu zahrnout vzpomínku na Žbirku.

Žbirka byl dvakrát ženatý, s druhou ženou Kateřinou měl dceru Lindu a syna Davida. Kateřina byla jeho osobní manažerkou. S první ženou Helgou měl Žbirka dceru Denisu.

Témata: Miro Žbirka