Miro Žbirka (†69) u fanoušků bodoval! Kupovaly ho statisíce lidí!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. listopadu 2021 21:26

Každé z posledních alb zpěváka Miroslava Žbirky, který zemřel 10. listopadu ve věku 69 let, dosáhlo svými prodeji na ocenění zlatou nebo platinovou deskou. Zlatá deska se v České republice uděluje za půlmilionový a platinová za milionový obrat v prodeji. Žbirka patřil ke klíčovým interpretům vydavatelství Universal Music.

Poslední nahrávka vyšla vloni a byla vlastně soundtrackem jeho života, potažmo i stejnojmenného filmu. Žbirka do posledních dnů pracoval na novém albu, které by mělo spatřit světlo světa během roku 2022, sdělil dnes ČTK marketingový a obchodní ředitel Universal Music Miloslav Zýka.

Žbirka, rodák z Bratislavy žijící dlouhá léta v Praze, byl oblíbený v obou zemích někdejšího Československa. Slovenské velvyslanectví v ČR dnes na faceboku oznámilo, že se rozhodlo během pátku zpřístupnit v prostorách úřadu v Pelléově ulici v pražském Bubenči kondolenční knihu, a to mezi 09:30 až 12:00 a od 13:00 do 15:00. Knihu pak slovenští diplomaté chtějí odevzdat Žbirkově rodině. Pozůstalí zatím neoznámili, jakým způsobem se uskuteční poslední rozloučení se Žbirkou.

Poslední Žbirkovo album Meky doprovází stejnojmenný střihový dokumentární film, který natočil režisér Šimon Šafránek. Ukazuje zpěvákovu cestu z bratislavských klubů do pražské O2 areny. Film, který vznikl na základě knihy Zblízka od autora scénáře hudebního publicisty Jana Vedrala, využívá současné záběry i rozsáhlý archivní materiál. Česká televize ho dnes večer mimořádně uvedla na programu ČT1.

Hudebník, který patřil k nejvýraznějším představitelům československé populární hudby, v roce 2018 po nahrání desky Double Album v legendárním studiu Abbey Road slavil úspěchy s videoklipem k písni Dievča (na lásku nie čas). Za dva měsíce ho vidělo téměř tři čtvrtě milionu lidí. Za klipem stojí jako režisér Žbirkův syn David, který do klubu v londýnském East Endu pozval spolužáky z katedry Art & Fashion Middlesex University.

Ve spolupráci s Universal Music vznikla také nahrávka Modrý album, která pro Žbirku před 20 lety znamenala návrat na pódia díky úspěchu skladby Co bolí, to přebolí. Následovaly desky Dúhy, Empatia a Miro.

Česká televize vzhledem ke Žbirkově úmrtí ještě 13. listopadu do programu zařadila starší vydání talk show Karla Šípa Všechnopárty, kde byl před rokem mezi hosty i Žbirka, dokument Miro Žbirka v Abbey Road, záznam koncertu Miro Žbirka: 40 let na scéně a talk show Na plovárně s Mirem Žbirkou. ČT ještě odvysílá v premiéře dva díly hudebního pořadu Doupě Mekyho Žbirky, a to příští a přespříští neděli večer na kanále ČT art.

V roce 1982 se stal Žbirka prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta. Dramaturgie televize Nova, která vysílá 19. listopadu předávání letošních Českých slavíků, v současné době řeší, jakým způsobem do přenosu zahrnout vzpomínku na Žbirku.

Žbirka byl dvakrát ženatý, s druhou ženou Kateřinou měl dceru Lindu a syna Davida. Kateřina byla jeho osobní manažerkou. S první ženou Helgou měl Žbirka dceru Denisu.

Témata: Miro Žbirka