Princ Charles už zaskakuje za královnu: Střídání stráží?!

Princ Charles

Autor: stars24.cz, ČTK

27. října 2021 21:40

Úvodní řeč na konferenci OSN o klimatu ve skotském Glasgow pronese britský korunní princ Charles. Setkání označované zkratkou COP26 měla původně zahájit královna Alžběta II., ze zdravotních důvodů se ale v úterý omluvila. Změnu mluvčího na pondělní slavnostní recepci dnes oznámila Charlesova kancelář.

Skotská metropole bude jednání o boji s klimatickými změnami hostit od neděle do 12. listopadu.

Dvaasedmdesátiletý Charles, který do Glasgow pojede v doprovodu manželky Camilly, se ke změnám klimatu vyjadřuje dlouhodobě a v poslední době poměrně často. Vyzval například hlavy států a vlád, aby spolupracovaly s představiteli byznysu a soukromého sektoru na společném řešení klimatické krize, politiky obvinil z nečinnosti. Charles měl zahajovací proslov i na klimatické konferenci v Paříži v roce 2015, kde si státníci stanovili společné cíle, dnes známé jako pařížská klimatická dohoda.

V Glasgow se k Charlesovi připojí i jeho starší syn William s manželkou Kate, kteří pokračují v rodinné tradici a vyjadřují se k ekologickým tématům, píše Reuters.

Z pařížské klimatické konference v roce 2015 vzešla dohoda o globální snaze udržet oteplování klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriální érou, ideálně pak pod hranicí 1,5 stupně. O šest let později se představitelé zemí z celého světa chystají o společném postupu proti změně klimatu jednat v Glasgow.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)