Zemřel Roger Michell (†65), kterého proslavil Notting Hill!

Roger Michell

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. září 2021 19:28

Zemřel britský filmový režisér Roger Michell, který natočil mimo jiné romantickou komedii Notting Hill s Hughem Grantem a Julií Robertsovou. O jeho středečním úmrtí informovala rodina, uvedla agentura Press Association. Michellovi bylo 65 let.

Michell se po kariéře divadelního režiséra jako filmař etabloval v 90. letech, kdy na sebe upozornil například úspěšnou adaptací románu Jane Austenové Anna Elliotová (Persuasion), za niž získal cenu Bafta.

V roce 1999 mu pak přinesl obrovský úspěch právě snímek Notting Hill, romantický příběh londýnského knihkupce, který se zamiluje do americké hollywoodské hvězdy, jenž se stal jedním z nejvýdělečnějších filmů v historii britské kinematografie.

Právě romantické komedie v Michellově filmografii převažují. V roce 2004 natočil adaptaci románu Iana McEwana Nezničitelná láska, následovaly snímky Venuše (2006), Hezké vstávání (2010) či Moje sestřenice Rachel (2017).

Michell se narodil v roce 1956 do rodiny britského diplomata v Jihoafrické republice a v dětství pak žil v Bejrútu, Damašku i v Praze. Vystudoval na univerzitě v Cambridge.

Témata: Roger Michell úmrtí