Richard Müller a jeho boj s démony: Drogy, trauma z dětství i psychóza!

Richard Müller 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. září 2021 20:38

Slovenský zpěvák, skladatel a textař Richard Müller patří k nejvýraznějším postavám československé populární hudby. V životě ale musel zažít různé útrapy!

Müller se proslavil mimo jiné hity Po schodoch, Nebude to ľahké, Štěstí je krásná věc nebo Baroko. Jeho kariéra se přitom před lety ocitla nad propastí.

Na přelomu tisíciletí, kdy byl umělecky na vrcholu, jej na dno srážely problémy s drogami, divoké excesy i rozvíjející se duševní problémy.

Syn slavného herce Vlada Müllera se musel vyrovnat i s nesnadným vztahem s otcem, který v době Richardova dospívání opustil rodinu a se kterým už k sobě nikdy nenašli cestu.

"Oba jsme byli dvě stejně tvrdohlavé palice... a první krok neudělal žádný z nás," přiznal také. "Pro mě byl táta ... cizí člověk. Neumím si představit, že v otcovsko-synovském vztahu může být něco krutějšího, než když vám zbude takový pocit," řekl k tomu před lety Richard Müller.

Maniodepresivní psychóza vzala nakonec Richardu Müllerovi velkou část duševních sil, takže v roce 2006 ohlásil konec hudební kariéry. K velké radosti svých českých i slovenských fanoušků však Müller svou hrozbu nenaplnil a na koncertní pódia se vrátil.

Témata: Richard Müller