Martin Freeman se proslavil ještě před rolí Bilba Pytlíka! Pamatujete si ho z tohohle seriálu?

Martin Freeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. září 2021 13:12

Britský herec Martin Freeman, který 8. září oslaví padesátiny, se v posledních letech proslavil hlavně rolí Bilba Pytlíka ve filmovém přepisu Tolkienova Hobita. Poprvé na sebe ale výrazněji upozornil už na přelomu tisíciletí v kultovním seriálu Kancl

Krátce poté si zahrál nesmělého filmařského figuranta v romantické komedii Láska nebeská. V roce 2005 pak ztvárnil pozemšťana Arthura Denta v adaptaci slavného Stopařova průvodce po galaxii.

Rodák z jihoanglického městečka Aldershot Martin John Christopher Freeman si jeviště poprvé vyzkoušel v 15 letech a brzy mu bylo jasné, že hraní je pro něj to pravé. V Londýně vystudoval hereckou školu, až do konce 90. let ale dostával role hlavně spíš na divadle nebo v rádiu. Po úspěchu Kanclu se Freeman začal stále víc uplatňovat před kamerou, zahrál si doktora Watsona v seriálovém hitu o Sherlocku Holmesovi, kde asistoval Benedictu Cumberbatchovi.

Většina Freemanových rolí využívá jeho trochu vyjukaný výraz, připomínající malého kluka. Světu kolem sebe se divil jako Arthur Dent, Bilbo Pytlík i John Watson, jen v temné kriminální sérii Fargo produkované bratry Joelem a Ethanem Coenovými dostal trochu jinou příležitost.

Jeho uťápnutý pojišťovák Lester Nygaard sice má ve snímku stále pohled plaché laně, na druhou stranu je ale schopen pod vlivem bezskrupulózního zabijáka zavraždit vlastní manželku. V posledních letech se objevil i v několika filmech ze světa marvelovských superhrdinů.

Témata: Martin Freeman