Ikona československé popmusic Marika Gombitová oslaví narozeniny!

Marika Gombitová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. září 2021 18:41

Někdejší hvězda československé popmusic Marika Gombitová, která 12. září oslaví pětašedesátiny, má dodnes v obou částech bývalé československé federace řadu příznivců, kteří na ni nezapomínají.

Na Slovensku je natolik slavná, že je s ní srovnávána každá nadějná zpěvačka, která se na místní hudební scéně objeví. Její velmi emotivní píseň Vyznanie zvítězila v anketě Hit století. Gombitová nazpívala více než 230 písní, u nejméně 60 skladeb je podepsaná jako autorka hudby. Prodala více než milion hudebních nosičů.

Gombitová se narodila ve východoslovenských Turanech nad Ondavou v rodině známého houslisty a varhaníka. V necelých šesti letech již zpívala před publikem, ve 13 pak vystupovala s Matadorem, kapelou svých bratrů. V polovině 70. let ji přizval do skupiny Modus Ján Lehotský. V roce 1979 poprvé obsadila třetí příčku v anketě Zlatý slavík a krátce nato zazářila ve známém televizním muzikálu Neberte nám princeznú.

Koncem roku 1980 měla Gombitová cestou z koncertu těžkou autonehodu, po níž zůstala upoutána na invalidní vozík. Po několika málo letech ale začala znovu zpívat, natočila několik alb (Slněčný kalendár, Mince na dne fontán, Zostaň) koncertovala a tvořit a zpívat nikdy nepřestala.

Gombitová mnohokrát bodovala v pěvecké anketě Slavík, vedle stříbrných a bronzových ocenění má i dva zlaté Slavíky z let 1997 a 1998. V roce 2016 vyšla kniha Úlomky spomienok, první oficiální autobiografie, na jejímž vzniku se osobně podílela.

V prosinci 2017 potěšila své fanoušky v Praze vánočním koncertem Sen Mariky Gombitové. A v roce 2018 převzala z rukou prezidenta Andreje Kisky Pribinův kříž I. třídy za mimořádné zásluhy o kulturní rozvoj Slovenské republiky v oblasti populární hudby. Ve stejném roce se stala první ženou, která získala Velkou cenu SOZA za celoživotní dílo.

Témata: Marika Gombitová