Jean-Paul Belmondo: Jak na něj vzpomíná jeho přítel?

Jean-Paul Belmondo 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. září 2021 14:19

Dvoudenní loučení s hercem Jeanem-Paulem Belmondem, který zemřel v pondělí ve věku 88 let, sleduje bedlivě i o rok mladší sběratel autogramů Jiří Hanibal. Francouzskou filmovou a divadelní hvězdu řadí mezi své přátele.

Belmondovi Hanibal psal k narozeninám či svátku a umělec vždy odpověděl. Když sběratel o idolu žen mluví, označuje ho důvěrně Bébel. Unikátní přátelství na dálku vzniklo díky Hanibalově vášni. Během čtyřiceti let vytvořil rozsáhlou sbírku více než 4000 autogramů významných osobností.

"Byl to dobrý člověk a skvělý herec. V mládí byl mým idolem. Bral jsem ho ale jako kamaráda," řekl Hanibal. Ve čtvrtek i dnes sleduje dění v Paříži, kde se veřejnost či rodina s hercem loučí. Na pietní akci ve čtvrtek v pařížské Invalidovně přišel i prezident Emmanuel Macron. "Včera jsem vše sledoval v televizi. Macron moc krásně mluvil. I on použil přezdívku Bébel," dodal sběratel.

I když si s Belmondem pravidelně dopisoval, osobně se nikdy nepotkali. "V Paříži jsem byl třikrát, nikdy jsem ale na něj neměl štěstí," řekl. Jednou dokonce na herce čekal před divadlem. Ani tehdy ale neuspěl. Belmondo ze dveří nevyšel. Na pietní rozloučení se nechystal. "V mém věku by to už bylo složité. Možná bych jel, kdybych byl mladší," dodal.

Témata: Jean-Paul Belmondo