Před pěti lety zemřel "Willy Wonka" Gene Wilder!

Gene Wilder

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. srpna 2021 20:20

Americký herec Gene Wilder, který zemřel 29. srpna 2016 ve věku 83 let, na sebe poprvé upozornil drobnou rolí ve filmu Bonnie a Clyde z roku 1967.Wilder se proslavil hlavními rolemi ve filmech Pan Wonka a jeho čokoládovna (1971) či Mladý Frankenstein (1974).

Pozdější úspěšný herec se narodil se 11. června 1933 v Milwaukee jako Jerome Silberman do rodiny židovských emigrantů z Ruska. Umělecké jméno si zvolil kombinací jmen literárního hrdiny z románu Thomase Wolfa K domovu pohleď, anděle! a oblíbeného spisovatele Thorntona Wildera.

Vystudoval herectví a kariéru začínal na Broadwayi. Koncem 60. let už patřil ke známým hollywoodským postavám. V roce 1975 natočil komedii Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese, kterou sám režíroval, napsal scénář a zahrál si i hlavní roli.

V 80. letech Wilder vytvořil dvojici s Richardem Pryorem. Úspěch i v tehdejším Československu slavila například komedie Blázni ve vězení (1980), kde si oba zahráli pod režisérským vedením Sidneyho Poitiera. Společně se objevili i ve filmu Nevidím zlo, neslyším zlo (1989).

Filmové fanoušky Wilder také uchvátil rolí lékaře, který se zamiluje do ovce, v jedné epizodě povídkového filmu Woodyho Allena Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat). Před kamerou se naposled objevil v roce 2003 ve dvou epizodách sitcomu Will a Grace, což mu vyneslo cenu Emmy pro nejlepšího hostujícího herce.

Témata: Gene Wilder