Johnny Depp hostem festivalu ve Varech: Šéf přehlídky odmítl kritiku!

Johnny Depp 2

Autor: stars24.cz, ČTK

24. srpna 2021 17:47

Ředitel mezinárodního filmového festivalu v San Sebastiánu José Luis Rebordinos se oficiálně ohradil proti kritice některých ženských organizací, jimž se nelíbí, že na tomto festivalu dostane v září čestnou cenu americký herec Johnny Depp.

Rebordinos udělení ceny hájí s tím, že Depp nebyl odsouzen ani trestně stíhán kvůli násilí na ženách. Festival podle něj dodržuje zásady rovnosti a bojuje proti zneužívání moci i proti násilí.

Terčem kritiky se stala také chystaná pocta Deppovi na filmovém festivalu v Karlových Varech. Odsoudila ji přední britská charitativní organizace Solace Women's Aid, která bojuje proti domácímu násilí a pomáhá jeho obětem. Mluvčí karlovarského festivalu Uljana Donátová ČTK řekla, že organizátoři vyjádření britské organizace nebudou komentovat.

"V časech lynčování na sociálních sítích náš festival hájí základní principy naší kultury a našeho právního pořádku: presumpci neviny i právo na integraci," citoval z prohlášení šéfa festivalu v San Sebastiánu španělský deník ABC. Rebordinos také uvedl, že na základě údajů, které má festival k dispozici, Depp nebyl "nikdy zadržen, obžalován ani odsouzen za žádnou formu agrese ani násilí proti žádné ženě". Už dříve v tomto týdnu hájil cenu pro Deppa s tím, že "funkcí festivalu je vybírat nejzajímavější filmy roku a ocenit výjimečný přínos kinematografii". Cena Donostia, nazvaná stejně jako baskický název města San Sebastián, je podle Rebordinose oceněním Deppa jako "velkého herce a filmaře s výraznou kariérou".

Španělská Asociace filmařek a audiovizuálních médií (CIMA) tento týden kritizovala rozhodnutí udělit cenu Deppovi s tím, že to poškodí renomé nejvýznamnějšího španělského filmového festivalu. Také asociace baskických filmařek označila rozhodnutí festivalu za "nepatřičné". Důvodem jejich kritiky jsou obvinění Deppovy exmanželky Amber Heardové, která tvrdí, že ji v manželství fyzicky napadal, což hollywoodský herec odmítá.

Kritika filmařek vůči Deppovi vychází i ze soudního sporu, v němž Depp žaloval britský bulvární deník The Sun kvůli článku z roku 2018, který ho označil za manželského násilníka. Soud loni v listopadu žalobu zamítl a letos v březnu londýnský soud zamítl i hercovo odvolání. Podle soudu byla obvinění na Deppovu adresu "ve své podstatě pravdivá", protože se prokázalo, že většina inkriminovaných útoků Deppa na Heardovou se skutečně odehrála.

Depp obvinění z násilnictví odmítá. Jeho právník David Sherborne naopak označil za oběť svého mandanta. "Byla to paní Heardová, která začínala fyzické střety," prohlásil loni Sherborne. V roce 2019 Depp žaloval Heardovou za to, že podle něj při rozvodovém sporu podváděla a mimo jiné si namalovala odřeniny, jimiž chtěla dokázat, že ji fyzicky napadl.

Depp trvá na tom, že nikdy nevztáhl ruku na Heardovou ani na jinou ženu. V tom se za něj v minulosti postavily i jeho bývalé partnerky Vanessa Paradisová, která s ním žila 14 let, a Winona Ryderová, která s ním měla vztah asi čtyři roky. Obě uvedly, že Depp se k nim násilnicky nikdy nechoval.

Témata: Johnny Depp Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)