Michael Caine přiletěl do Česka!

Michael Caine v Česku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. srpna 2021 18:34

Do Karlových Varů dnes přiletěl britský herec Michael Caine, který je jedním z hlavních hostů 55. ročníku mezinárodního filmového festivalu.

Dvojnásobný držitel Oscara při pátečním zahajovacím ceremoniálu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Na festivalu osmaosmdesátiletý Michael Caine osobně uvede komediální drama Best Sellers, celovečerní režijní debut režisérky Liny Roesslerové, v němž ztvárnil mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední literární turné.

Během šesti desítek let trvající herecké kariéry vytvořil Caine více než stovku rolí napříč filmovými a televizními žánry. Šíře jeho filmografie je důkazem herecké rozmanitosti, schopnosti vcítit se do postav, které ztvárňuje, uvádějí pořadatelé festivalu.

Za herecké mistrovství si vysloužil mnoho ocenění. Když v roce 1987 získal prvního Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Woodyho Allena Hana a její sestry, proměnil tím čtvrtou nominaci na cenu americké kademie; předchozí získal za filmy Alfie, Slídil a Rita. V roce 2000 byl Oscarem oceněn podruhé, tentokrát za úlohu v adaptaci literárního bestselleru Johna Irvinga Pravidla moštárny.

Témata: Michael Caine Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)