Michael Caine: Další legenda, která dorazí do Česka!

Michael Caine

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. srpna 2021 14:08 | Aktualizováno: 10. srpna 2021 20:42

Populární britský herec sir Michael Caine (88) o tom, že bude hercem, snil již od dětství. Svou bohatou kariéru zahájil v amatérských a provinčních divadelních souborech a v druhé polovině 50. let se začal objevovat také ve filmu a v televizi.

Dodnes hrál ve více než stovce filmů nejrůznějších žánrů a kvalit a - jak kdysi konstatoval - před kamerou vystřídal všechno. Byl homosexuálem, vrahem, šílencem, cizoložníkem, svůdcem nebo neohroženým hrdinou. A všechny role ho bavily. Britský elegán se zálibou v dýmkách a doutnících, který má na svém kontě dva Oscary, bude hostem karlovarského filmového festivalu.

Cain se asi nejvíce proslavil jako záletný manžel Eliot v Haně a jejích sestrách (1986) Woodyho Allena, za kterého dostal Oscara za mužský herecký výkon ve vedlejší roli. A v roce 2000 mu přibyl další za Pravidla moštárny. V témže roce jej britská královna povýšila do šlechtického stavu za přínos dramatickému umění - pod jeho pravým jménem Maurice Micklewhite.

Michael Caine se zrodil až v jedné telefonní budce na londýnském Leicester Square v 60. letech. Nadějný herec tam horečně pátral po uměleckém jméně, na které čekal na druhém konci drátu jeho agent: "Zvedl jsem zrak a mezi stromy zahlédl titul promítaného filmu v kině: Caine Mutiny. Kdybych se díval opačným směrem, byl bych Michael 101 dalmatinů," líčil později s nadsázkou.

Do Hollywoodu jej přivedla Shirley MacLaineová, když si ho vybrala za partnera ve snímku Gambit (1966). V jednom z rozhovorů vyprávěla, jak ho učila sundávat dámské punčochy "jemným a romantickým způsobem".

Elegantní zjev Cainea nadlouho předurčil pro role diplomatů, důstojníků, ale i špionů a násilníků ve filmech nejrůznějších žánrů a kvalit. Některé byly vyložené propadáky: "Bral jsem všechno, protože jsem se bál, že už mi nikdo nic nenabídne," doznává upřímně. Byly doby, kdy točil až jeden film měsíčně.

Sedmdesátá léta pro něj byla horskou dráhou dobrých a špatných filmů i životních momentů. Začal povážlivě pít, dle své autobiografie až tři lahve vodky za den. "Alkohol vás zbaví ostychu, to je pro herce praktické." Naštěstí však do jeho života vstoupila láska, jež zhoubě učinila přítrž.

Ženu svého srdce spatřil v reklamě na kávu, která se natáčela v Brazílii. Usmyslel si, že tam za ní pojede, ale pak se ukázalo, že ona kráska není vůbec z Brazílie, nýbrž žije na londýnské Fulham Road. Setkali se, seznámili, sblížili, vzali a mají spolu dceru Natašu. Na přelomu 50. a 60. let byla jeho ženou herečka Patricia Hainesová.

Témata: Michael Caine