Ethan Hawke v Česku! Kdy hollywoodská hvězda přijede?

Ethan Hawke

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. srpna 2021 19:06

Hostem letošního filmového festivalu v Karlových Varech bude americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. Tvůrce se čtyřmi nominacemi na Oscara převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry. Prvního zahraničního hosta dnes v tiskové zprávě oznámili organizátoři festivalu, který se po loňské pauze uskuteční od 20. do 28. srpna.

Ethan Hawke prorazil díky Společnosti mrtvých básníků Petera Weira, který mu svěřil roli plachého studenta Todda vystupujícího ve filmu po boku učitele v podání Robina Williamse. Začátkem 90. let se chopil první hlavní role v Bílém tesákovi a zaujal jako rebelující Troy v generační komedii Bolestná realita. Od té doby má podle pořadatelů festivalu Hawke reputaci neobyčejně přizpůsobivého herce, ztvárňujícího nejrůznější typy postav ve filmech odlišných žánrů a nálad s obdivuhodnou přesvědčivostí.

"Jsme nadšeni, že můžeme v Karlových Varech přivítat osobnost, kterou dlouhodobě obdivujeme. Festival v roce 2018 uspořádal Poctu Austin Film Society a letos na retrospektivu věnovanou této uznávané instituci navazujeme oceněním herce a režiséra, který má k texaské nezávislé filmové scéně coby rodák z Austinu a dlouholetý spolupracovník Richarda Linklatera neobyčejné blízko," uvedli umělecký ředitel Karel Och a výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Klíčový okamžik hercovy kariéry přišel v roce 1995, kdy jej Richard Linklater obsadil do připravované romance Před úsvitem, což vyústilo nejen ve společné působení na dalších dvou pokračováních trilogie Před soumrakem a Před půlnocí, dokončených s devítiletými odstupy. Osudové setkání s Linklaterem vedlo ke spolupráci na osmi filmech, včetně artového hitu Chlapectví.

Velký obhájce nezávislého filmu Linklater byl v roce 2018 hostem karlovarského festivalu, jeho pozoruhodný snímek Chlapectví, na němž pracoval 12 let, byl v Karlových Varech uveden v roce 2014.

Vedle vztahu režisér-herec jsou pod některými podepsáni i jako spoluscenáristé. Hawke se opakovaně objevil i v tvorbě Andrewa Niccola (Gattaca, Obchodník se smrtí, Good Kill) či Antoina Fuquy (Training Day, Nejlepší z Brooklynu, Sedm statečných a připravované Tísňové volání). V jeho filmografii ale jsou díla řady dalších renomovaných hollywoodských režisérů: Velké naděje Alfonsa Cuaróna, Než ďábel zjistí, že seš mrtvej Sidneyho Lumeta nebo Zoufalství a naděje Paula Schradera.

Režijní debut zaznamenal Hawke dramatem Chelsea Walls, po němž následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina, dokument Seymour: An Introduction a prozatím poslední Blaze, životopisný snímek zpěváka country Blaze Foleyho, k němuž napsal i scénář. Mezi čtyřmi jeho nominacemi na Oscara jsou dvě za herecké výkony ve filmech Training Day a Chlapectví, další dvě za scénáře ke snímkům Před soumrakem a Před půlnocí.

Festival v Karlových Varech začne 20. srpna premiérou filmu Davida Ondříčka o čtyřnásobném olympijském vítězi s názvem Zátopek. Ve dvou soutěžních sekcích – Hlavní soutěž a Na východ od Západu – a nesoutěžním programu Zvláštní uvedení nabídne 32 premiér. Diváci 55. ročníku se dočkají i pocty nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil Martin Scorsese.

Témata: Ethan Hawke