Svatba století! Před 40 lety si Diana vzala Charlese, poslušnost mu nikdy neslíbila!

Svatba Diany a Charlese

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. července 2021 20:05

Pod šmolkově modrou oblohou, v Británii vzácnější než v jiných zemích, projížděl před 40 lety, 29. července 1981, ulicemi Londýna za mohutného jásotu davů nablýskaný kočár. Následník trůnu princ Charles si v něm vezl mladičkou snoubenku Dianu Spencerovou. Jejich pohádková svatba století měla podpořit význam monarchie v nelehkých časech. Šťastný konec ale manželství nemělo.

Británii tehdy sužovala ekonomická recese, vysoká nezaměstnanost a občanské nepokoje. V této situaci měl okázalý obřad, ve kterém Charles s Dianou uzavřeli sňatek, přispět k pozitivnímu obrazu monarchie a zdůraznit význam kontinuity, kterou představuje. Už k oficiálním zásnubám 24. února 1981 si nevěsta vybrala velký prsten v hodnotě 30.000 liber, se 14 diamanty obklopujícími safír. A v předvečer svatby se po celé zemi rozhořelo 101 oslavných ohňostrojů, oslňující ukázku pyrotechnického umění převedli v londýnském Hyde Parku.

O svatebním dni 29. července přijela Diana ke katedrále svatého Pavla, která má více míst k sezení než Westminsterské opatství, tradiční místo svateb britských králů, v proskleném kočáře. Obřad ozdobilo svou přítomností 21 panovníků a 20 hlav států. Diana kráčela uličkou ve skvostné róbě z hedvábného taftu barvy slonové kosti, zdobené krajkou, a se závojem přes obličej. Vypadala jako princezna z pohádek.

Osmimetrová vlečka za ní v rukou družiček, jež na sobě měly miniaturní verzi jejích šatů, splývala jako bílá řeka. K vlnící se sukni měla připnutou malou podkovu pro štěstí z 18karátového zlata. Charles byl vyšňořen v modré námořnické uniformě. A to vše sledovalo tři čtvrtě miliardy televizních diváků na celé planetě a 600.000 nadšenců přímo v londýnských ulicích.

U oltáře Diana bezděčně přehodila pořadí prvních dvou jmen Charlese, a řekla Philip Charles Arthur George. Také mu neslíbila poslušnost. Tento tradiční slib byl vypuštěn na přání snoubenců. Obřad, trvající více jak půldruhé hodiny, vedl arcibiskup canterburský Robert Runcie. Cestu z katedrály k Buckinghamskému paláci střežili londýnští "bobíci", rozmístění po dvou metrech.

Svatební dort vytvořil belgický kuchař Serge-Gustave Sender, známý jako "cukrář králů". Na velkolepé hostině v Buckinghamském paláci si pochutnávalo na 3500 pozvaných hostů, mimo jiné se podávalo 99 lahví vzácného šampaňského Cuvée Dom Perignon 1961 (podle roku narození nevěsty) . Snoubenci dostali na 6000 darů. Líbánky strávili v Broadlands v Romsey v hrabství Hampshire, dále se plavili po Středozemním moři a nakonec odjeli do skotského Balmoralu.

Záznam ze svatby je možné dnes vidět na internetu. Četné komentáře pod videem zrcadlí přetrvávající vřelý vztah lidí k princezně Dianě a též soucitné komentáře k jejímu manželství bez lásky, které skončilo trpkým rozvodem v roce 1996 a tragickou smrtí Diany o pouhý rok později. Charles si nakonec v dubnu 2005 vzal svou životní lásku, vévodkyni Camillu.

Umírněnější, leč neméně vznešenou ozvěnou svatby Charlese a Diany se v dubnu 2011 stal sňatek Dianina syna, prince Williama, s dlouholetou přítelkyní Kate Middletonovou v londýnské westminsterské katedrále svatého Petra. Kate dostala k zásnubám Dianin prsten, hedvábnou vlečku měla ale mnohem kratší, pouhých 2,7 metru. Tento sňatek měl znovu oživit slávu britské monarchie a zasadit ji do moderní doby.

A za svatbu, "symbolizující moderní, multikulturní, multirasovou Británii," označil britský tisk obřad, ve kterém se v květnu 2018 americká herečka Meghan Markleová provdala za druhorozeného syna Charlese a Diany, prince Harryho. Na královském hradě Windsor je za přítomnosti 600 hostů z řad královské rodiny i celebrit oddal arcibiskup z Canterbury.

Témata: Lady Diana Král Charles III. (Karel III.)