Šoubyznysem otřásá skandál! Dostávají ceny rasističtí zpěváci?

Notos Quartett

Autor: ČTK, stars24.cz

17. dubna 2018 11:15

Rusko-německý pianista Igor Levit, německý hudebník a grafik Klaus Voormann nebo berlínské kvarteto Notos Quartett oznámili vrácení prestižního hudebního ocenění Echo. Důvodem je skandál, který minulý týden vyvolalo udělení ceny dvojici raperů za album, na němž jsou i písně s údajně antisemitskými texty.

Klasický klavírista Levit je zatím posledním z umělců, kteří svou trofej Echo Klassik vrátili kvůli ocenění raperů Kollegaha a Farida Banga za jejich album Jung, Brutal, Gutaussehend 3. Na něm jsou i songy s verši zjevně bagatelizujícími hrůzy holokaustu: "Mé tělo je vyrýsovanější než vězňů z Osvětimi" nebo "Udělej zas nějaký holokaust, přijď s Molotovovým koktejlem".

Udělení ceny v kategorii hip-hop oběma raperům je "naprosto neodpovědný, nepochopitelný chybný krok poroty Echa a zároveň výraz současného stavu naší společnosti", napsal Levit na svém twitterovém účtu. "Poskytovat takovým antisemitským heslům platformu a pocty je neúnosné," dodal rodák z Nižného Novgorodu, který svou cenu Echo Klassik dostal v roce 2014 za nahrávku pozdních klavírních sonát Ludwiga van Beethovena.

Své čerstvé ocenění už mezitím vrátil bývalý baskytarista skupiny Manfred Mann či autor beatlesovského alba Revolver Klaus Voormann, který byl vyznamenán za celoživotní dílo. Také loni oceněné komorní těleso Notos Quartett se rozhodlo cenu vrátit.

Populární hudebník Peter Maffay vyzval odpovědné osoby k odstoupení. Ocenění raperů kritizovali i další němečtí umělci, politici a osobnosti veřejného života, včetně představitelů německých Židů.

Hudební ceny Echo uděluje každoročně Německá akademie nahrávacího průmyslu zvlášť v oblasti populární hudby, klasiky (Echo Klassik) a jazzu (Echo Jazz). Oceněné vybírá porota, která zohledňuje prodejnost nahrávek i jejich umístění v žebříčcích. Sdružení německého hudebního průmyslu vzhledem k protestům slíbilo, že přepracuje koncept ocenění.

Témata: Notos Quartett