Jim Morrison: Hvězdný muzikant záhadně zemřel před 50 lety!

Jim Morrison

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. července 2021 15:56

Život charismatického muzikanta, básníka a filmaře Jima Morrisona, jehož odkaz stále oslovuje nové generace, byl provokující směsí inteligence, exhibicionismu, rebelství a talentu. Zakladatele a lídra americké skupiny The Doors kromě jeho tvorby proslavily i nesčetné skandály. Nesmrtelnou ikonu z něj paradoxně udělala ale až jeho předčasná a trochu záhadná smrt 3. července 1971.

Morrison zemřel v pouhých 27 letech a stal se tak členem nechvalně proslulého Klubu 27, jak je mezi hudebními fanoušky označována skupina rockových a bluesových hudebníků, kteří předčasně zemřeli právě v tomto věku. Kromě Morrisona k nim patří například Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplinová, Kurt Cobain či Amy Winehouseová.

Morrison po sobě zanechal množství hudebních textů, básní či povídek, ve kterých se často objevovaly motivy hrůzy, násilí, sexu, vzpoury a zániku. Jeho zaříkávačsky vemlouvavý hlas dodával písním The Doors naléhavost a koncerty skupiny měly často až rituální atmosféru.

James Douglas Morrison se narodil do rodiny námořního důstojníka. Oba jeho rodiče byli poměrně konzervativní a Morrison s nimi později přerušil kontakt. V době své slávy je dokonce nepravdivě označil za mrtvé. Od mládí miloval poezii a chtěl být básníkem. V roce 1964 začal studovat v Los Angeles filmovou techniku a také filozofii a davovou psychologii. Své spolužáky a učitele často udivoval i provokoval vyhraněnými názory i širokými znalostmi. Jeho psychedelický ročníkový film však u profesorského sboru propadl a znechucený Morrison poté ze školy odešel.

I krátké studium mu však zásadně změnilo život. Potkal zde klasicky vzdělaného klavíristu Raye Manzareka, který byl z Morrisonových textů nadšen. Přibrali ještě kytaristu Robbyho Kriegera a bubeníka Johna Densmora a založili skupinu, kterou Morrison nazval The Doors (Dveře) podle knihy Aldouse Huxleyho The Doors Of Perception (Dveře vnímání). Huxley si svůj název vypůjčil z veršů Williama Blakea.

Po pěti měsících zkoušení se The Doors propracovali do proslulého klubu Whiskey A Go-Go v Los Angeles a kapela si rychle získala pověst senzace. Morrison se zpočátku styděl a zpíval k lidem zády, ale to publikum ještě více fascinovalo. Zde je objevil šéf firmy Elektra a nabídl jim smlouvu na první album. To vyšlo v lednu 1967 a obsahovalo dnes již klasické skladby jako Light My Fire a Break On Through. Z členů kapely, která za Morrisonova života vydala sedm alb, se rázem staly hvězdy a sám zpěvák v kožených kalhotách a rozhalené bílé košili byl novým sexuálním idolem éry hippies.

Ruku v ruce se stoupající slávou The Doors se zvyšoval i tlak okolí, kterému Morrison nedokázal vzdorovat. V té době se navíc stále hlouběji propadal do své alkoholové a drogové závislosti a jeho extempore na koncertech se postupně vymykaly kontrole.

V březnu 1969 na koncertu v Miami se značně opilý údajně chtěl svléknout. Důkaz o tom, že by se tak stalo, sice neexistuje, ale na Morrisona byla podána žaloba za obscénní a lascivní chování a hrozilo mu až sedm let vězení. Kapela byla ostouzena v médiích a její koncerty byly zakazovány. Zpěvák nakonec dostal jen šest měsíců a pokutu, na kauci byl však propuštěn a odvolal se.

V té době se Morrison již značně vzdálil své image sexuální ikony - ztloustl, oteklý obličej skrýval plnovousem a břicho volným oblečením. Jeho sebedestruktivní životní styl vedl nevyhnutelně ke kolapsu. V prosinci 1970 při koncertu v New Orleansu se sesunul na podstavec bicích a zůstal bezvládně ležet. Byl to poslední koncert skupiny v nejslavnějším složení.

V roce 1971, nedlouho po nahrání posledního společného alba L. A. Woman, se deprimovaný, světem unavený a zdravotními problémy sužovaný Morrison uchýlil se svou celoživotní láskou Pamelou Coursonovou do Paříže. Chtěl si odpočinout a psát poezii. Tady ho také jeho snoubenka našla 3. července 1971 mrtvého ve vaně. Kromě ní a neznámého lékaře nikdo tělo neviděl. Nekonala se pitva, oficiální příčinou úmrtí byl infarkt. Pamela si tajemství smrti svého přítele vzala do hrobu - o tři roky později se předávkovala. Jim Morrison je pohřbený na pařížském hřbitově Pére Lachaise a jeho hrob se stal poutním místem. Dodnes ale kolují fámy, že to byla jen kamufláž, a ještěrčí král, jak posluchači Morrisonovi podle jedné z písní říkali, žije někde v ústraní.

Zbylí tři členové The Doors pak dále koncertovali a nahrávali, po dvou letech se však skupina rozpadla. Manzarek a Krieger začali znovu společně vystupovat v roce 2002 pod názvem The Doors of the 21st Century. Densmore je však spolu s rodinou Morrisona za užívání názvu The Doors zažaloval. Proto svůj projekt přejmenovali nejprve na Riders on the Storm a v roce 2008 na název Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors. Společně také dvakrát koncertovali v Praze, naposledy v červenci 2011. Definitivní konec ale znamenala smrt Manzareka v roce 2013.

Témata: Jim Morrison