Slavný komik Bill Cosby jde na svobodu! Soud ho pustil z vězení a zakázal opakování procesu!

Bill Cosby

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. června 2021 21:07

Nejvyšší soud amerického státu Pensylvánie dnes zrušil odsuzující verdikt proti televiznímu komikovi Billovi Cosbymu, který byl v roce 2018 uznán vinným ze zdrogování a znásilnění své někdejší přítelkyně.

Podle vyšší soudní instance Cosby neměl být v této věci trestně stíhán kvůli dohodě uzavřené s prokurátorem v souvislosti s civilním řízením ve stejné věci. Nový verdikt nařizuje propuštění 83letého herce a zakazuje opakování procesu.

Státní nejvyšší soud zasáhl v momentě, kdy už si Cosby odpykal více než dva roky z trestu, který mohl trvat až deset let. Reportér televize MSNBC s odvoláním na nejmenovaný zdroj na twitteru uvedl, že bývalý komik bude do několika hodin na svobodě.

Cosbyho obvinilo z různě závažných sexuálních přečinů přes 60 žen, přičemž několik z nich popsalo, že jim byly podány omamné látky. Většinou ale byly údajné činy v době veřejných svědectví promlčené, u soudu skončila jen obvinění od Andrey Constandové, kterou prý Cosby znásilnil v roce 2004. Prokuratura v Pensylvánii se nejdříve rozhodla baviče nestíhat a donutit jej tak k výpovědi v souvislosti s civilní žalobou, z níž v roce 2006 vzešlo mimosoudní vyrovnání.

Ovšem v roce 2015 prokuratura již s novým vedením od dřívější dohody odstoupila a Cosbyho obžalovala, i na základě výpovědí ze zmíněného civilního řízení. A právě tento moment dnes nejvyšší soud ve svém verdiktu napadl, přičemž podotkl, že Cosby ve výpovědích učiněných po dohodě s prokurátorem pronesl "několik inkriminujících výroků".

"Volnost přiznaná prokurátorům našeho společenství (Pensylvánie), jakkoli velká, neznamená, že její uplatňování je zbaveno omezení náležitého postupu," píše se v rozhodnutí. "Když je bezpodmínečné rozhodnutí obvinit či neobvinit učiněno veřejně a s úmyslem vyvolat akci a dodat druhé straně jistotu... odepřít druhé straně výhody plynoucí z tohoto rozhodnutí znamená urážku základní spravedlivosti," pokračuje argumentace většiny soudního senátu.

Ta označila zrušení odsuzujícího verdiktu i trestu za jediný správný postup, ačkoli média podotýkají, že se neobjevily důkazy o tom, že by zmiňovaná dohoda Cosbyho s prokuraturou někdy měla písemnou podobu. Nejvyšší soud zároveň rozhodl, že další stíhání Cosbyho na základě "těchto konkrétních obvinění" není možné. Jak bude na vývoj reagovat prokuratura, nebylo ihned jasné.

Témata: Bill Cosby