Televizní legenda komisař Schimanski! Götze George dodnes milují miliony lidí!

Götz George jako Horst Schimanski

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. června 2021 17:43

Německý kriminální seriál Místo činu (Tatort) se za 50 let stal jedním z nejúspěšnějších počinů tamní televizní tvorby. Když se v listopadu 1970 vysílal jeho první díl, dávala mu domovská stanice ARD dvouletou perspektivu.

Cyklus, který je dobře znám i českým divákům, dnes čítá přes 1150 pokračování. V hlavních rolích detektivů se vystřídaly desítky herců. K nejznámějším z nich patří komisař Schimanski v podání Götze George, který se na obrazovkách poprvé objevil 28. června 1981.

Za zrodem seriálu se známou znělkou, v níž se na dvojici očí za doprovodu dramatické hudby zaměří střelecký terč, stála snaha ARD (sdružení regionálních německých televizí) konkurovat druhému veřejnoprávnímu kanálu ZDF, který tehdy vyráběl pořad Der Kommisar. Aby se ušetřily náklady, měla do nedělního vysílacího času na ARD (prvním programu) každá z regionálních televizí pravidelně přispívat kriminálním příběhem ze své oblasti.

Úplně první díl původně západoněmecké kriminální série se jmenoval Taxi do Lipska (1970) a hamburský vrchní komisař Paul Trimmel, ztělesněný Walterem Richterem, v něm řešil případ vraždy zasahující do obou tehdejších německých států. Trimmel ze seriálu vypadl po 12 letech.

V tuzemsku je ze všech vyšetřovatelů asi neznámější svérázný duisburský komisař Horst Schimanski, milovník currywurstů, kterého ztvárnil (v roce 2016 zesnulý) Götz George (v české verzi mu hlas propůjčil Alois Švehlík). Objevil se v desítkách dílů Místa činu a několika filmech. Zpočátku se proti nekonvenčnímu komisaři ozývala kritika nejen z řad policie, diváci si ale "Schimiho", který se měl narodit kdesi v Polsku, hned oblíbili.

Roli, která měla George později proslavit, ale nejdříve odmítl: "Původní Schimanski měl pocházet z Duisburgu, ale měl být vrchním komisařem s kravatou. Jenže já Duisburg znám, v nažehleném obleku by tam toho nikdo moc nenavyšetřoval. Ale pak jsem šel jednou kolem army-shopu a uviděl ve výloze americký béžový parker. To bylo to pravé pro Schimanského." A tvůrci seriálu s tím souhlasili. Vojenská bunda se stala jeho výrazným poznávacím znamením.

Místo činu si svoji oblibu drží dodnes, pravidelně ho u televizních obrazovek sleduje kolem deseti milionů diváků.

Témata: Götz George seriály