Oscarová herečka Natalie Portman: Objevil ji světoznámý režisér!

Natalie Portman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. června 2021 20:19

Izraelsko-americká herečka Natalie Portmanová, která se narodila 9. června 1981, vstoupila do podvědomí diváků díky svému účinkování ve sci-fi sérii Hvězdné války. Za ztvárnění psychicky vyšinuté baletky v psychologickém thrilleru Černá labuť obdržela před lety Oscara, britskou filmovou cenu BAFTA i Zlatý glóbus.

Portmanová, občanským jménem Natalie Hershlagová, se narodila v Jeruzalémě a před kamerou se objevila poprvé v roce 1994, kdy tuto ctižádostivou adeptku herectví obsadil režisér Luc Besson do svého snímku Leon. Portmanová následně dostala další pracovní nabídky a zahrála si například ve filmech Všichni říkají: Miluji tě, nebo Mars útočí! Koncem 90. let ji George Lucas ve svých Hvězdných válkách svěřil roli královny Padmé Amidaly, která Portmanovou posunula mezi nejznámější americké herečky.

Krátce poté, co dokončila bakalářské studium psychologie na Harvardově univerzitě, si Portmanová zahrála ve snímku Na dotek. Postava Alice jí vynesla Zlatý glóbus za vedlejší herecký výkon a zároveň nominaci na Oscara.

Po filmech jako Paříži, miluji tě, V jako Vendeta či Goyovy přízraky přijala Portmanová nabídku na roli ve snímku Černá labuť. Psychologický thriller režiséra Darrena Aronofského získal řadu prestižních ocenění a Portmanové napodruhé vynesl vytouženého Oscara. Během natáčení se navíc seznámila s francouzským baletním tanečníkem a choreografem Benjaminem Millepiedem, kterého si později vzala a se kterým má syna a dceru.

V posledních letech na sebe upozornila ve filmových adaptacích amerického dobrodružného komiksu Thor a v roce 2015 kritika příznivě přijala její celovečerní režijní debut Příběh lásky a temnoty. V této filmové adaptaci autobiografického románu izraelského spisovatele Amose Oze si Portmanová také zahrála. Zaujala rovněž titulní rolí v životopisném dramatu Jackie (2016), který mapuje zlomové momenty amerických dějin i osobního života někdejší americké první dámy Jacqueline Kennedyové.

Témata: Natalie Portmanová