Královna má problém: Táhne se to desítky let, jde o rasismus!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

2. června 2021 19:29

Ožehavé téma vnímání rasismu v rámci britské královské rodiny otevřela už v nedávné době vévodkyně Meghan. Nyní visí ve vzduchu malér kvůli samotné královně. Na co přišli britští novináři?

Mezi úředníky zaměstnanými v Buckinghamském paláci nesměli být nejméně do konce 60. let minulého století nebělošští přistěhovalci nebo cizinci. Vyplývá to z dokumentů, které objevil britský list The Guardian. Tou dobou už seděla na trůnu nynější panovnice.

Například v dokumentu z roku 1968 královnin hlavní finanční manažer lord Tryon informoval státní zaměstnance, že "ve skutečnosti nebylo obvyklé jmenovat nebělošské přistěhovalce nebo cizince" do administrativních pozic v královské domácnosti, přestože jim bylo povoleno pracovat jako služebnictvo. 

V šedesátých letech se pak na královnu nevztahovaly zákony, které by zakazovaly odmítat zaměstnance na základě rasy nebo etnického původu. Pokud si někdo z odmítnutých uchazečů o práci v Buckinghamském paláci chtěl stěžovat na diskriminaci, jeho stížnost nešla v důsledku výjimky před soud jako u ostatních.

Dokumenty novináři listu The Guardian objevili v Národním archivu v rámci pátrání po detailech o proceduře zvané souhlas královny (Queen’s consent). 

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)