Freddie Mercury: Co se ve filmu Bohemian Rhapsody odehrálo jinak?

Freddie Mercury během Live Aid 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. května 2021 8:38 | Aktualizováno: 3. června 2021 22:02

Na televizních obrazovkách v neděli běžel životopisný snímek Bohemian Rhapsody, který ale není úplně věrný předloze, tedy reálnému životu zpěváka Freddieho Mercuryho. Co všechno je jinak?

Nesedí kupříkladu způsob, jakým se zpěvák ke kapele připojil. Rozhodně k tomu totiž nedošlo na parkovišti po koncertě. Mercury a kytarista Brian May se totiž znali z vysoké školy a byli dokonce spolubydlící. I svou pozdější lásku Mary Austinovou potkal Freddie díky Brianovi, který s kráskou chodil před ním.

Mylná je i filmová informace, že Mercuryho poslední životní partner Jim Hutton pracoval jako číšník, díky čemuž se oba muži setkali na večírku, kde servíroval. Hutton naopak pracoval jako kadeřník a se zpěvákem se potkali náhodně v klubu.

Že se kapela Queen málem rozpadla v době, kdy hudební vydavatelství nabídlo Mercurymu natáčení sólové desky, není daleko od pravdy. Osobní prospěch zpěváka však určitě nerozhodoval, kolega Roger Taylor už měl tou dobou na kontě dvě sólové nahrávky.

Za největší chybu filmu je však považován moment, kdy Mercury kolegům z kapely před koncertem Live Aid sdělí, že má AIDS. Zpěvák to ostatním členům řekl až o několik let později ve vlastní ložnici, v roce 1985, kdy show proběhla, sám neměl o hrozivé diagnóze ani tušení.

Žijící členové Queen May a Taylor ovšem filmový scénář hájí. Podle nich jde o nutnou uměleckou zkratku. 

Témata: Freddie Mercury film Bohemian Rhapsody skupina Queen