Juraj Jakubisko to konečně dotáhl: Dlouho očekávaný film má datum premiéry!

Juraj Jakubisko

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

2. května 2021 13:31

Nový film Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy by měl mít premiéru 11. listopadu letošního roku. Původně plánovanou premiéru na prosinec 2020 museli odložit kvůli zavřeným kinům. Jakubisko, který letos 30. dubna oslavil 83. narozeniny, před rokem dokončil trikové scény snímku navazujícího na oblíbenou pohádku Perinbaba. ČTK o tom dnes za společnost Bontonfilm informoval Lukáš Vedral.

"Pokud se nám podaří, aby ti, kteří chrání naše zdraví, nechali tuto starost na nás a na našich lékařích, jako tomu bylo vždy, tak věřím, že se moje druhá Perinbaba potká s diváky a pohladí je po duši. Ten film je o hledání štěstí a lásky," uvedl Jakubisko.

Kina jsou kvůli pandemii koronaviru uzavřena od loňského 12. října. Po dobu uzavření kinosálů fungují pouze autokina, která však neuvádějí filmové novinky. "Film bez diváků je mrtvý. A to se týká všeho. Myšlenka dostává smysl, pokud je dostupná lidem. Možná proto byly mé filmy Ptáčkovia, siroty a blázni a Dovidenia v pekle, priatelia, které jsou polemikou o absolutní svobodě jedince, třiadvacet let uzamčené v trezoru. Ideologové umění nás zařadili do tábora nespolehlivých. Umění je důležité pro každého člověka, ať s ním souhlasí anebo ne. Má vyvolat polemiku, nemá sloužit. To je jeho poslání," prohlásil Jakubisko.

Koprodukční pohádku Perinbaba natočil Jakubisko v roce 1985. Díky výhodám současných filmových technologií v novém filmu ožije i původní Perinbaba s tváří dnes již nežijící italské herečky Giulietty Masinové, manželky režiséra Federika Felliniho. Perinbabu a dva světy začal Jakubisko natáčet před čtyřmi roky. Během natáčení na východním Slovensku filmovému štábu tři později odsouzení zloději ukradli techniku a další elektroniku.

"Na Spiši, kde jsme natáčeli, jsme narazili na opravdové nadšence. Pro mě jako tvůrce byl úžasný pocit, že jsem potkal lidi, kteří měli radost, že pracují a jsou součástí našeho filmu. Opravdu mě to oslnilo. Nikdo z nás tehdy netušil, že brzy přijde doba, která nám zabrání v tvorbě i v práci i radosti z ní. Tvořivost totiž nepatří jen umělcům, ale je podstatou našeho života," vzpomínal Jakubisko.

Vedle filmu se Jakubisko věnuje i dalším aktivitám. Po vyhlášení omezení se mu náhradou za kameru stalo malování. "Namaloval jsem čtrnáct olejových obrazů, hodně grafik, poznámkami a kresbami jsem zaplnil dva objemné diáře," podotkl.

Posledním filmem Jakubiska v českých kinech byla Bathory, která se s rozpočtem zhruba 328 milionů korun zařadila k nejnákladnějším filmům ve střední Evropě. Zpracování legendy o čachtické paní vyneslo Jakubiskovi Českého lva za nejlepší výtvarný počin, snímek se také stal divácky nejúspěšnějším filmem roku 2008. "Vedle malování jsem 'čekání na zázrak' využil k dopsání scénáře k filmu Kruh v Kruhu, který reflektuje období třetího tisíciletí. Je to úsměvná tragikomedie o nás všech. Zároveň jsem se věnoval pokračování knihy Živé striebro, kde mapuji svůj život v letech 1969 až 1989. Překvapuje mě, že mnoho z toho, co jsem tehdy prožil, zažíváme i dnes a nejen u nás. Dnes je celý svět omezený v pohybu a politicky korektní musí být i předpověď počasí," dodal Jakubisko.

Témata: Juraj Jakubisko filmy