Královna Alžběta: Oslava 95. narozenin na pozadí životní ztráty! Jaké dostala gratulace?

Královna Alžběta II. 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. dubna 2021 21:44

Britská panovnice Alžběta II. dnes slaví 95. narozeniny, společnost na hradě Windsoru jí dělá jen nejbližší rodina. Oslavy královnina jubilea se letos uskuteční v komorním duchu, chybět budou salvy i vojenská přehlídka.

Královna ještě drží smutek za svého nedávno zesnulého manžela prince Philipa, který by letos oslavil 100 let. Jeho narozeniny měly být hlavní slavnostní událostí letošního roku, píše agentura AP. Královna dnes v prvním vystoupení od Philipova úmrtí poděkovala za všechny projevy úcty, které na adresu jejího manžela přišly v posledních dnech.

"Rád bych poslal srdeční gratulace jejímu veličenstvu k 95. narozeninám. Vždy jsem velmi obdivoval královnu za její službu této zemi a Společenství (Commonwealth). Jsem hrdý, že mohu sloužit jako její premiér," napsal na twitteru britský premiér Boris Johnson.

"Královna doufá, že si co nejvíce užije pěkného počasí při setkání s členy rodiny a na procházce s dvěma novými psy rasy corgi, Fergusem a Muickem. Velmi se těší na setkání s rodinou, která je pro ni velkou oporou," cituje list Daily Mirror zdroj blízký britské královské rodině.

Podle britských médií se členové královské rodiny dohodli, že budou Alžbětu II. postupně navštěvovat na hradě Windsoru, aby nebyla během dvoutýdenního smutku za prince Philipa sama. Mezi hosty bude údajně i nedávno narozený vnuk prince Edwarda, královnina syna. Podle informací britského bulvárního tisku bude na hradě při oslavách chybět princ Harrry, který již v úterý odcestoval zpět do Spojených států za manželkou Meghan.

"Ačkoliv prožíváme jako rodina období velkého smutku, útěchou nám byly všechny pocty, jichž se dostalo mému manželovi a které přicházely ze Spojeného království, Společenství, z celého světa," řekla dnes královna. "Já a moje rodina bychom vám chtěli poděkovat za vaši podporu a laskavost, kterou jste nám v posledních dnech projevili. Hluboce nás to dojalo a neustále nám to připomíná, jaký výjimečný dopad měl Philip za celý svůj život na bezpočet lidí," pokračovala.

Buckinghamský palác uvedl, že letos nevydá nový oficiální portrét panovnice, jak tomu bylo v předchozích letech. Nezazní ani slavnostní salvy na londýnském hradě Tower, jak v den narozenin královny bývá zvykem.

Oficiální oslavy narozenin monarchy se tradičně konají v červnu, bez ohledu na skutečné datum narození panovníka. Letos, stejně jako loni, se však kvůli opatřením spojeným s epidemií nemoci covid-19 oslavy omezí jen na skromné připomenutí životního jubilea nejdéle sloužící panovnice na světě. Letos by se podle BBC menší vojenská přehlídka mohla konat přímo na hradě Windsoru, kam se královna uchýlila již na začátku epidemie loni na jaře. Tradici vojenských červnových přehlídek v barvách monarchie zavedl již v roce 1748 král Jiří II.

Tento týden čekají britskou královskou rodinu i další jubilea. Princ William a jeho manželka Catherine si 29. dubna připomenou deset let od svatby, jejich nejmladší syn princ Louis oslaví v pátek 23. dubna třetí narozeniny, připomíná BBC.

Témata: Královna Alžběta II. Princ Philip