Princ Harry a William se otevřeli! Takhle vzpomínají na Philipa!

Princ Harry 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2021 21:23

Princové Harry a William každý v samostatném vyjádření zavzpomínali na svého dědečka, v pátek zesnulého prince Philipa. Harry vedle jeho role v monarchii vyzdvihl Philipovy legendární žerty nebo jeho mistrovské schopnosti při grilování.

William zase v dopise zveřejněném na twitteru psal o dětství s dědečkem, jeho humoru a nakažlivém smyslu pro dobrodružství. Princ Philip, který po řadu desetiletí stál po boku své ženy královny Alžběty II., by podle Williama chtěl, aby pokračovali ve svých úlohách v královské rodině.

"Měl jsem štěstí, že pro mě nebyl jen vzorem, ale byl také trvalou součástí mého dospělého života - v časech dobrých i těch nejtěžších. Vždy budu vděčný, že má žena měla možnost poznávat ho několik let a za laskavost, se kterou se k ní choval," napsal William, vévoda z Cambridge.

Prohlášení doprovázela fotka Williamova syna George, jak s princem Philipem jede na kozlíku kočáru. Snímek je z roku 2015, Georgovi byly tehdy dva roky, Philipovi 94 let a pořídila ho Catherine, vévodkyně z Cambridge, píše BBC News.

"Byl svůj velmi autentickým způsobem, s ostrým vtipem a díky osobnímu kouzlu si dokázal udržet pozornost v každé místnosti. A také proto, že jste nikdy netušilli, co prohlásí příště," uvedl princ Harry v narážce na Philipovy mnohdy velmi netradiční a nečekané poznámky.

"My grandfather was an extraordinary man and part of an extraordinary generation."A message from The Duke of Cambridge following the death of The Duke of Edinburgh: https://t.co/lVCSPrG7uG pic.twitter.com/atiB8djxPO

— The Duke and Duchess of Cambridge (@KensingtonRoyal) April 12, 2021

Harry připomněl také Philipův význam pro královnu Alžbětu a jeho službu monarchii. Vzpomínku na dědečka Harry podepsal latinským souslovím Per Mare, Per Terram (Na moři i na zemi), tedy heslem britské námořní pěchoty, ve které Philip i Harry s odstupem mnoha desetiletí sloužili, připomíná BBC News.

Minutou ticha si dnes zesnulého partnera královny připomněli také britští zákonodárci, na vévodu se vzpomínalo i ve skotském a velšském zákonodárném sboru. Britský premiér Boris Johnson taktéž připomněl jeho humor. "Lidé většinou pochopili, že se snaží prolomit ledy, posunout věci kupředu a přimět lidi se smát a přestat být nervózní," řekl Johnson.

Pohřeb prince Philipa, vévody z Edinburghu, se uskuteční v sobotu 17. dubna v rodinném kruhu v kapli na hradě Windsor. Pohřeb bude první příležitostí, kdy se bratři William a Harry setkají od kontroverzního rozhovoru, který princ Harry a jeho manželka Meghan dali americkým médiím. V něm Meghan například uvedla, že jistý člen britské královské rodiny měl poznámky k barvě pleti jejich očekávaného syna. Harry později upřesnil, že dotyčnou osobou jeho dědeček nebyl.

Témata: Princ Harry Princ William Princ Philip