Pohřeb prince Philipa: Padlo datum! A ví se, jestli přijede Harry a Meghan!

Princ Philip 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. dubna 2021 18:52

Pohřeb zesnulého prince Philipa, manžela britské královny Alžběty II., se bude konat v sobotu 17. dubna. Informovala o tom britská média s odvoláním na informace poskytnuté dnes Buckinghamským palácem. Vévoda z Edinburghu zemřel ve věku 99 let v pátek na zámku Windsor.

Podle sdělení paláce se zádušní mše bude konat v kapli svatého Jiří na Windsoru. Obřadu bude v 15:00 (v 16:00 SELČ) předcházet celostátní minuta ticha.

Půjde o ceremoniální, nikoli o státní pohřeb, a proto se uskuteční bez přístupu veřejnosti. Před pohřbem bude v Británii platit osmidenní státní smutek.

Královský palác rovněž uvedl, že počet truchlících bude omezen na třicet. Bohoslužba se přitom bude konat v souladu s restrikcemi zavedenými kvůli šíření nemoci covid-19.

V souvislosti s tím se očekává, že členové královské rodiny, včetně samé panovnice, budou mít na obličeji nasazené ochranné prostředky.

Mluvčí Buckinghamského paláce podle agentury Reuters mimo jiné rovněž potvrdil, že vnuk zemřelého Harry, který nyní žije v Los Angeles, má v úmyslu pohřbu se zúčastnit. Jeho těhotná manželka Meghan ale na radu svého lékaře nepřijede.

Témata: Princ Philip královská rodina (gbr) Princ Harry Meghan Markle