Hvězda Hollywoodu Kurt Russell oslaví sedmdesátiny!

Kurt Russell

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. března 2021 19:06

Americký herec Kurt Russell, který se narodil 17. března 1951, proslul především rolemi drsných chlapů v akčních filmech. Značnou popularitu mu přinesly například temný snímek Útěk z New Yorku, sci-fi horor Věc nebo dobrodružně a kriminálně laděné komedie Velké potíže v Malé Číně a Tango & Cash.

Russell se narodil ve Springfieldu ve státě Massachusetts do rodiny bývalého baseballového hráče a příležitostného herce Binga Russella. Na počátku 70. let se profesionálně věnoval baseballu. Po zranění ale sportování zanechal a plně se začal věnovat herectví, ke kterému přičichl již jako dítě.

Jeho herecká kariéra byla značně rozkolísaná. V 80. letech, kdy natočil Útěk z New Yorku či Tango & Cash se Sylvesterem Stallonem, byl nominován na Zlatý glóbus za roli ve filmu Silkwoodová (1983), ve kterém sekundoval Meryl Streepové.

Řada jeho dalších filmů příliš nezaujala. K úspěšnějším patří například drama Rona Howarda Oheň (1991), v roce 1993 zazářil ve westernu Tombstone a o rok později se objevil v slavném sci-fi hitu Rolanda Emmericha Hvězdná brána. V posledních letech zaujal diváky v nové verzi katastrofického příběhu Poseidon (2006), zahrál si i ve snímku Quentina Tarantina Osm hrozných (2015) nebo ve dvou dílech série Rychle a zběsile.

Russell je rozvedený, s bývalou manželkou, herečkou Season Hubleyovou má syna Bostona. Od roku 1983 je jeho partnerkou herečka Goldie Hawnová, s níž má syna Wyatta.

Témata: Kurt Russell