Harry a Meghan se rozhodli: Definitivní rozchod s královskou rodinou!

Křest Archieho Harrison Mountbatten-Windsora 5

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2021 14:00

Britský princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan oznámili, že se nehodlají vrátit k plnění povinností v rámci královské rodiny. Informoval o tom dnes Buckinghamský palác.

"Vévoda a vévodkyně ze Sussexu potvrdili Jejímu Veličenstvu královně, že se nevrátí k plnění pracovních povinností královské rodiny," uvedl palác. "Jakkoliv jsou všichni zarmouceni jejich rozhodnutím, vévoda a vévodkyně zůstávají milovanými členy rodiny."

Harry, který je vnukem panovnice Alžběty II., vrátí královně čestné vojenské hodnosti i královské patronáty, které budou přiděleny dalším členům rodiny.

Loni v březnu se pár zřekl svých oficiálních povinností coby členů královské rodiny a dal najevo, že upřednostňuje osobní svobodu a nezávislost na veřejných financích. Nyní žije se synem Archiem v Kalifornii. Koncem minulého týdne dvojice oznámila, že čeká druhého potomka.

Podobně jako v případě odchodu Británie z Evropské unie se Meghan a Harry, který je šestý v pořadí následnictví na britský trůn, dohodnuli s královskou rodinou na ročním přechodném období, do jehož uplynutí se mělo definitivně vyjasnit jejich budoucí postavení.

Podle agentury DPA nelze dnes zveřejněné rozhodnutí označit za překvapení. Zasvěcenci do dění v britské královské rodině uváděli, že návrat páru k plnění povinností je takřka nemožný. Poukazovali v této souvislosti zejména na lukrativní dohody, které Harry a Meghan nedávno uzavřeli s americkou internetovou televizí Netflix.

Témata: Princ Harry Meghan Markle královská rodina (gbr)