Angelina Jolie: Za tohle chce desítky milionů korun!

Angelina Jolie 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. února 2021 21:44

Americká herečka Angelina Jolie chce v aukci prodat jediný obraz, který namaloval někdejší britský ministerský předseda Winston Churchill za 2. světové války. Podle odhadů by za něj mohla dostat až 3,4 milionu dolarů (73 milionů korun). Churchill obraz nazvaný Věž mešity Kutubíja namaloval v lednu 1943, kdy se v Maroku zúčastnil konference v Casablance.

Spolu s americkým prezidentem Franklinem D. Rooseveltem se na ní dohodl na další strategii proti nacistickému Německu. Obraz vznikl v marockém Marrákeši. Churchill ho pak věnoval Rooseveltovi a malba se později dostala do sbírky Jolie.

"Je to jediná práce, již Churchill namaloval za druhé světové války. Možná ho povzbudily nedávné úspěchy spojenců v zemi, kterou považoval za jednu z nejkrásnějších na světě," poznamenal k prodeji ředitel aukčního domu Christie's Nick Orchard.

Na konferenci v Casablance se oba politici shodli na tom, že od mocností Osy, tedy Německa, Itálie a Japonska přijmou jedině bezpodmínečnou kapitulaci.

Aukční síň Christie's oznámila, že obraz k prodeji přijala z rodinné sbírky Jolie, kam se dostal v roce 2011. Detaily k tomu, jak jej herečka získala, síň neuvedla. Do prodeje půjde dílo 1. března.

Churchill v Maroku maloval už před válkou, ale ten s věží mešity Kutubíja je jediný, o němž je známo, že vznikl mezi lety 1939 a 1945.

Churchill se malbě věnoval už dříve a v roce 1921 měl výstavu v Paříži. Do konce života namaloval stovky pláten, z nichž některá se dostala do soukromých sbírek, další jsou k vidění v rodinném sídle Churchillů Chartwell v Kentu.

Témata: Angelina Jolie