Zemřel Hilton Valentine (†77) ze skupiny The Animals. Proslavila se hitem House of the Rising Sun

Hilton Valentine

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. ledna 2021 13:31

Ve věku 77 let zemřel britský kytarista a zakladatel skupiny The Animals Hilton Valentine. Kapela se kromě jiného proslavila svou verzí tradicionálu House of the Rising Sun. Valentine zemřel podle nahrávací firmy ABKCO Music v pátek. "Byl to průkopník kytarové hry, který po desetiletí ovlivňoval zvuk rokenrolu," uvedla ABKCO Music ve zprávě o Valentinově smrti.

Valentine se narodil v North Shieldsu na severovýchodě Británie a kapelu The Animals založil spolu se zpěvákem Erikem Burdonem, baskytaristou Chasem Chandlerem, hráčem na klávesové nástroje Alanem Pricem a bubeníkem Johnem Steelem v roce 1963 v Newcastlu.

Už následujícího roku obsadila s House of the Rising Sun první příčku hitparády v Británii a USA. Později nahrála deset dalších hitů včetně Don't Let Me Be Misunderstood a We Gotta Get Out of This Place. Po rozpadu skupiny v roce 1966 Valentine nahrál sólové album All in Your Head.

"Rising Sun už nikdy nezazní tak, jako dřív. Tys ji nejen hrál, ale taky žil. Prožili jsme spolu krásný čas od North Shieldsu a pak v celém světě. Rokenroluj v pokoji," reagoval na Valentinovu smrt Burdon. Oba spolu vyjeli na společné turné v roce 2007. Valentine žil v posledních letech v Connecticutu a nahrával se svou kapelou Skiffledog.

Témata: Hilton Valentine úmrtí