Kauza Weinsteina pokračuje! Ženy dostanou stamiliony korun!

Harvey Weinstein, autor: David Shankbone

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. ledna 2021 18:17

Americký soud rozhodl o vyčlenění 17 milionů dolarů (367 milionů korun) z likvidačního ujednání týkajícího se firmy bývalého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Peníze budou použity k odškodnění žen, které ho viní ze sexuálního obtěžování. Weinstein byl za sexuální napadení a znásilnění loni odsouzen k 23 letům vězení, avšak obvinily ho ještě další ženy.

Předmětem pondělního soudního řízení bylo rozhodování o likvidaci společnosti Weinstein Co. Jde o nezávislé filmové studio, jehož byl Weinstein spoluzakladatelem. Společnost zbankrotovala v roce 2017, kdy začal rozsáhlý skandál kolem Weinsteinova chování k ženám.

Soudkyně Mary Walrathová v pondělí oznámila, že přes 80 procent dalších žen, které si na Weinsteina stěžují kvůli sexuálnímu obtěžování, souhlasilo ukončit kauzu a přijmout odškodné. O sumu se tak podělí zhruba pět desítek stěžovatelek, přičemž v případě nejvážnějších obvinění bude vyplaceno až 500.000 dolarů. O navrženém vyrovnání hlasovaly samy stěžovatelky a kompenzaci odsouhlasily poměrem 39:8 hlasům. Ty, které chtějí v soudní při pokračovat, se musejí kompenzace vzdát.

Společnost Weinstein Co v roce 2018 prodala svůj majetek firmě Lantern Entertainment za 289 milionů dolarů.

Témata: Harvey Weinstein