Zpěvačka Alicia Keys: Jak se dostala až na vrchol?

Alicie Keys

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. ledna 2021 18:33

Americká zpěvačka Alicia Keys patří již více než dvě desetiletí ke stálicím amerických a evropských hitparád. Uznávaná rythm&bluesová zpěvačka, skladatelka a pianistka, mnohonásobná laureátka ceny Grammy a mnoha dalších ocenění a v neposlední řadě filantropka oslaví 25. ledna čtyřicetiny.

Keys se narodila jako Alicia Augellová-Cooková v New Yorku jamajskému otci a matce irsko-italského původu. Již jako čtyřletá si zahrála malou roli v jednom díle seriálu Cosby Show. V sedmi letech začala hrát na klavír a ve čtrnácti letech složila svou první píseň Butterflyz, kterou později nahrála na své debutové album.

Po ukončení umělecké střední školy na newyorském Manhattanu krátce spolupracovala s firmou Columbia Records. Později se stal jejím manažerem Clive Davis, který v roce 2000 založil společnost J Records, u níž se Keys stala první zpěvačkou. V roce 2001 vydala své první album Songs In A Minor. Doposud vydala sedm studiových a jedno živé album, to zatím poslední s názvem Alicia loni.

Keys, která působí též jako skladatelka, producentka a spisovatelka, je držitelkou desítek hudebních cen, mimo jiné získala patnáctkrát Grammy a několik cen Billboard Music Award a American Music Award.

Keys se také několikrát objevila ve filmu, například v romantické komedii Holka na hlídání či akčním thrilleru Sejmi eso. Hrála i v několika televizních seriálech (Čarodějky, Empire). Spolu s Jackem Whitem nazpívala ústřední píseň filmu ze série Jamese Bonda Quantum of Solace z roku 2008. Vedle hudby, v níž spojuje soul s prvky hiphopu, se také aktivně věnuje dobročinnosti. V říjnu 2008 a v červnu 2013 koncertovala v Praze, její koncert byl v Praze plánovaný i loni, ale musel být zrušen kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Keys je od června 2010 vdaná za rappera Swizze Beatze. Je matkou dvou dětí.

Témata: Alicie Keys