Královna Alžběta dojala Brity vánočním poselstvím: Pořád jí to myslí!

Královna Alžběta II. 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

25. prosince 2020 20:55

Uplynulý rok, poznamenaný pandemií covidu-19, lidi sice rozděloval, zároveň je ale v mnohém i sblížil. V tradičním vánočním proslovu to dnes řekla britská královna Alžběta II.

V řeči, která trvala necelých pět minut, poděkovala zdravotníkům i dalším dobrovolníkům, kteří pomáhali v Británii a dalších částech světa v boji s koronavirem.

"Toto období roku bude u mnohých poskvrněno smutkem: někteří truchlí kvůli ztrátě těch, kteří jim byli drazí, jiným chybějí přátelé a členové rodiny, kteří s nimi nemohou kvůli bezpečnosti být, a přitom vše, co si k Vánocům opravdu přejí, je jen objetí nebo stisk ruky," uvedla královna. "Pokud jste jedním z těchto lidí, nejste sami. A věřte, že na vás myslím a modlím se za vás," dodala.

V tradiční předtočené vánoční řeči Alžběta II. hovořila o naději i vděku, který ona i celá její rodina pociťují vůči zdravotníkům a dobrovolníkům, kteří se postavili do první linie v boji s covidem-19.

Vánoční poselství je letos už třetím televizním projevem britské královny. V prvním z nich, který pronesla v dubnu, mimo jiné poděkovala lidem, kteří za pandemie covidu-19 zůstávají doma. Další řeč pronesla v květnu.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)