John Lennon: Jak to bylo s Yoko Ono a jeho vraždou?

Happening Bed-In Johna Lennona a Yoko Ono v Amsterodamu (1969).

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. prosince 2020 15:53

Byl talentovaným hudebníkem, pacifistou, pro někoho snílkem. Jeho jméno ale zná snad každý. Britský zpěvák, skladatel i výtvarník John Lennon je považován za jednu z největších osobností 60. a 70. let. Před 40 lety, 8. prosince 1980, byl Lennon zastřelen.

Zpěvák, jehož jméno nese letiště v rodném Liverpoolu, v dětství učení moc nedal. Bavila ho ale hudba, takže se v 15 letech pevně rozhodl, že bude následovat své hudební idoly, jakými byli Elvis Presley nebo Buddy Holly. V kapele The Quarrymen, kterou na střední škole založil, se seznámil s parťáky naladěnými na stejnou vlnu - Paulem McCartneym (78) a Georgem Harrisonem. Budoucí slavnou čtveřici později doplnil ještě bubeník Ringo Starr (80).

Kapela se rozpadla v roce 1970 a její členové se vydali každý svou cestou. Přelom v Lennonově životě nastal ale už čtyři roky předtím. Seznámil se totiž s kontroverzní japonskou umělkyní Yoko Ono, která se posléze stala jeho druhou manželkou a měla na něj silný vliv.

Médiím také tehdy poskytl rozhovor, v němž řekl, že Beatles jsou slavnější než Ježíš. Rouhačský výrok vyvolal mezi věřícími vlnu nevole, v USA se začaly i pálit desky kapely. Jak se ovšem o několik let později ukázalo, pro Lennona měl mnohem tragičtější následky.

John a Yoko se zapojili do mírového hnutí - legendárními se staly jejich tiskové konference z hotelových postelí, takzvané bed-in. Lennon brojil proti válce ve Vietnamu a nasazoval levičáckou rétoriku. Kvůli britské podpoře amerického tažení neváhal vrátit královně Alžbětě II. Řád britského impéria. Lennonovy písně jako Give Peace A Chance zpívaly davy v ulicích. Netrvalo dlouho a hudebník se dostal do hledáčku FBI a CIA, které na něj vedly svazky.

Když se 8. prosince téhož roku vracel do bytu v newyorské rezidenci Dakota, oslovil jej před vchodem muž. Lennon se otočil a psychicky narušený Mark David Chapman, jemuž několik hodin předtím podepsal své album, na něj vystřelil čtyři smrtelné rány z revolveru. Důvodem byl údajně výrok o Ježíšovi, jindy ale Chapman řekl, že zpěváka zabil proto, že sám nic neznamenal a chtěl se proslavit. To se mu podařilo - stal se nenáviděnou osobou a odpykává si doživotí. Letos pojedenácté neuspěl se žádostí o podmínečné propuštění.

Témata: John Lennon