Zemřel Dave Prowse (†85): Zahrál si Darth Vadera, jeho hlas ale lidé neznají!

Dave Prowse (autor: Xanathon)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

29. listopadu 2020 15:48

V 85 letech zemřel britský herec Dave Prowse, první představitel Darth Vadera ve filmové sérii Star Wars. Roli získal pro svou impozantní postavu, byl šampionem ve vzpírání. Za svou roli superhrdiny, který britské děti učil bezpečnosti v silničním provozu, získal v roce 2000 Řád britského impéria.

Ze vzpěračských soutěží se znal s Arnoldem Schwarzeneggerem dřív, než se oba vydali na hereckou dráhu. Prowse se živil také jako osobní trenér a spolu s bratrem založili jednu z prvních sítí posiloven v Británii.

Mezi jeho klienty patřil představitel Supermana Christopher Reeve, kterého osobně připravoval na roli po fyzické stránce. Vrcholový sport se podepsal i na Prowseově zdraví, trpěl artritidou a prodělal několik operací kyčle, aby se mohl bez potíží pohybovat.

Nejznámější Prowseovou rolí byl v roce 1977 Darth Vader, kterému propůjčil své tělo, ovšem hlas dal postavě americký herec James Earl Jones. Když rodák z Bristolu roli přijímal, podle BBC nevěděl, že jeho hlas z filmového plátna nezazní.

"Ať ho provází síla, navždy!", řekl jeho agent Thomas Bowington serveru BBC News. "Ačkoli se proslavil hraním mnoha příšer - pro mně a všechny, kteří Davea znali a pracovali s ním, byl hrdinou našich životů," dodal Bowington.

Témata: Dave Prowse úmrtí Star Wars