Freddie Mercury zemřel před 29 lety: Utrpení bez léků, přiznání a SMRT!

Freddie Mercury v klipu These Are The Days Of Our Lives. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. listopadu 2020 16:56

Dnes uplynulo již 29 let, co zemřel legendární rockový zpěvák Freddie Mercury, který se proslavil především působením v kapele Queen. Jak vlastně proběhly poslední dny, respektive týdny jeho života?

Freddie Mercury byl tehdy ještě počátkem měsíce ve Švýcarsku. Do svého sídla v Kensigtonu se podle blízkých přátel vrátil 10. listopadu 1991 a učinil zásadní rozhodnutí – vysadil léky. Svůj odchod z tohoto světa tak přinejmenším o nějaký čas urychlil.

Jak vypověděl jeho osobní asistent Peter Freestone, 20. listopadu se slavný zpěvák s vydatnou pomocí naposledy podíval o patro níž na svou uměleckou sbírku. Samotný komorník se s ním rozloučil v pátek 22. listopadu, pak už ho naživu neviděl.

Právě toho dne večer se Mercury rozhodl říct lidem pravdu o svém zdraví, že trpí nemocí AIDS. Tuto diagnózu si od lékařů vyslechl poprvé na jaře roku 1987. Kolem prohlášení dodnes kolují nepřesnosti.

„I když se to říká, on nevydal prohlášení den před svou smrtí. Odeslal ho už v pátek v 8 večer, ale noviny ho zveřejnily až v sobotu ráno,“ prozradil Freestone něco o okolnostech textu, v němž frontman Queen uvedl následující: „Přišlo mi správné držet to v tajnosti do poslední chvíle, abych ochránil soukromí mých blízkých.“

Mercury naposledy vydechl ve večerních hodinách 24. listopadu 1991. Bylo mu 45 let. U smrtelné postele byl přítomen jeho blízký přítel, hudebník Dave Clark. K médiím se informace dostala v brzkých ranních hodinách následujícího dne.

Témata: Freddie Mercury