Hvězda La La Landu Ryan Gosling: Jaká byla jeho cesta do hollywoodu?

film La La Land je nepodbízivou romantickou poezií

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. listopadu 2020 21:20

Známý herec Ryan Gosling patří mezi současné hollywoodské star. Jaké ale byly jeho začátky?

Již jako mladík byl talentovaným zpěvákem a tanečníkem, nakonec se nejvíce uplatnil jako herec. Ryan Gosling, který se narodil 12. listopadu 1980 v kanadském Londonu, začínal jako řada herců z jeho generace v televizních seriálech a první roli získal v kontroverzním snímku Svatý boj (2001), kde ztvárnil žida, ze kterého se stal neonacista.

Gosling má na svém kontě dvě nominace na Oscara a za roli v muzikálu La La Land obdržel Zlatý glóbus. Naposledy na sebe upozornil rolí prvního člověka na Měsíci Neila Armstronga ve filmu První člověk z roku 2018.

Po Svatém boji, který získal hlavní cenu amerického filmového festivalu nezávislých snímků Sundance, si zahrál například vedle Sandry Bullockové v kriminálním dramatu Vzorec pro vraždu (2002).

První nominaci na Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli mu přinesla role problémového učitele ve filmu Half Nelson (2006). Podruhé byl nominován na Oscara ve stejné kategorii za roli v muzikálu La La Land. Zahrál si také ve filmu Blade Runner 2049 (2017), který navázal po 35 letech na slavné sci-fi režiséra Ridleyho Scotta.

Témata: Ryan Gosling