Americká herečka Whoopi Goldbergová: Jak se proslavila?

Whoopi Goldberg

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. listopadu 2020 20:23

Málokdo je takový živel jako americká herečka Whoopi Goldbergová, která 13. listopadu oslaví 65. narozeniny. "Královna komiků" se záplavou dredů a nebezpečně nakažlivým úsměvem dokáže strhnout lecjaké publikum.

Vrchol její kariéry přišel po několika propadácích na začátku 90. let, kdy získala Oscara za vedlejší úlohu potrhlé okultistky v romantické tragikomedii Duch. Kasovními trháky byly i Sestry v akci, kde si Whoopi zahrála barovou zpěvačku, která se na útěku před gangstery skrývá v klášteře.

Rodačka z New Yorku již od svých osmi let účinkovala v divadle, tehdy ještě jako Caryn Elaine Johnsonová. Vyrůstala v New Yorku ve skromných poměrech s matkou-samoživitelkou a starším bratrem. Na konci 60. let propadla hnutí hippies, ale nakonec se dokázala dostat ze závislosti na heroinu i manželství s drogovým dealerem. Poté s dcerou Alexandrou odešla do Los Angeles za svým snem. A zvolila si nové jméno: "Whoopi proto, že vydávám zvláštní zvuky a neustále se kroutím." A Goldbergová po své židovské matce. Zpočátku se živila všelijak, například líčila zesnulé v pohřebním domě.

Televizi dobyla komickými skeči v zábavných pořadech, ve filmu se jí podařilo prosadit v polovině 80. let díky roli ve Spielbergově snímku Purpurová barva, za který si vysloužila svoji první oscarovou nominaci. "Od narození, od první sekundy, kdy jsem vyšla z lůna své matky, jsem se chtěla stát herečkou," řekla Goldbergová při své návštěvě Česka v roce 1996.

Whoopi Goldbergová, zvaná také "černé tornádo", byla v 90. letech také vůbec první ženou tmavé pleti, která kdy uváděla předávání Oscarů.

Témata: Whoopi Goldberg