Sean Connery (†90): Jak se stal chudý a nemocný leštič rakví Jamesem Bondem?

Sean Connery

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. listopadu 2020 12:41

Jméno dostal po irském dědečkovi. Narodil se 25. srpna 1930 jako Thomas Sean Connery, vyrůstal v chudobě, ve třinácti letech opustil školu a v šestnácti vstoupil do britského Královského námořnictva. Odtud odešel po třech letech kvůli žaludečním vředům a jako památku na moře si odnesl dvě tetování, hlásající jeho životní hesla: "Skotsko navždy" a "Máma a táta".

Podle své autobiografie Býti Skotem, která v ČR vyšla v roce 2009, si na živobytí vydělával i jako mlékař, leštič rakví nebo model aktů. Ze všeho nejvíc prý ale toužil stát se fotbalistou: "Chtěl jsem pracovat, vydělávat peníze a hrát fotbal."

V té době si urostlého mladíka vybrali do komparsu hry Báječné dny v edinburském divadle Empire. Pak zkusil konkurs do muzikálu Jižní Pacifik: "Jediné, co po člověku chtěli, bylo, aby vypadal jako Američan a udělal pár přemetů," vzpomínal. Ale stále ho víc bavil fotbal, byť se nakonec rozhodl pro hraní.

Mezery ve vzdělání se snažil odstranit četbou a knihy četl po tuctech. V době konkursu na Jamese Bonda byl Connery takřka neznámým převážně televizním hercem. Podle autora předlohy Iana Fleminga vypadal spíše jako řidič kamionu nebo kaskadér. O jeho obsazení nakonec údajně rozhodla manželka producenta Alberta Broccoliho, jíž vytáhlý Skot připadal "prostě báječný". A tak Connery strávil devět let s agentem 007.

Témata: Sean Connery